Speciális bankkártyára utalják ősztől a migránssegélyt Németországban, hogy ne az embercsempészeknél vagy a hátrahagyott családtagoknál kössön ki

A német parlament alsóháza pénteken megszavazta, hogy ősztől készpénz helyett speciális bankkártyára utalják a Németországban tartózkodó menedékkérők és migránsok szociális juttatását.

A jogszabályt támogató képviselők szerint az új rendszer segíthet megakadályozni, hogy a migránsok a német államtól kapott juttatásokat embercsempészek kifizetésére használják, vagy hazautalják szülőföldjükre a családjuknak.

"A kártya napi szinten vásárolt árucikkekre és szolgáltatásokra használható fel, bevásárlóközpontokban élelmiszer vásárlására, a fodrásznál egy hajvágás kifizetésére vagy egy menetjegy megvételére" – mondta Nancy Faeser belügyminiszter. Készpénz felvételére viszont csak "rendkívül korlátozott" mértékben használható, nemzetközi átutalás pedig nem végezhető róla.

Hírdetés

A kártyát a tervek szerint november 6-án vezetik be mind a tizenhat német szövetségi tartományban, és a hatóságok egyedi döntéssel határozhatják meg a készpénzfelvétel felső határát. A jogszabály adatvédelmi módosítást is tartalmaz, amely lehetővé teszi a bevándorlási hivatal és a szociális ellátószervek közti adatcserét.

A rendvédelmi szervek legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a német rendőrszakszervezet (GdP) a döntést megszorítónak nevezte, és kifogásolta, hogy a képviselők alacsony szinten kívánnak határt szabni a készpénzfelvételnek. Jochen Kopelke, a GdP elnöke szerint a Németországba érkezett bevándorlók közül sokan komoly pénzügyi nyomás alatt állnak a szülőföldjükön maradt családjuk vagy az embercsempészek miatt. Fennáll az esélye annak, hogy akik szociális segélyként nem jutnak készpénzhez, a bűnözést választják alternatív megoldásként – tette hozzá.

A konzervatív uniópártok csoportja, a CDU-CSU nem szavazta meg a jogszabályt, egyebek között azért, mert havonta legfeljebb 50 eurós készpénzfelvételi limitet tart elfogadhatónak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »