Sötétben gyalogolt az út mellett, hátulról ütötte meg a visszapillantó

Sötétben gyalogolt az út mellett, hátulról ütötte meg a visszapillantó

A hétvégi óraátállítás óta még korábban sötétedik, de ez sem magyarázza annak az öttevényi férfinek a felelőtlenséget, aki az 1-es főút mellett gyalogolt hazafelé, a forgalommal azonos irányba, láthatósági mellény nélkül Győrből. Egy mellette elhaladó autós visszapillantója ütközött neki: az alkatrész letörött, a gyalogos megsérült.

Egy 24 éves soproni lakos közlekedett személygépkocsival az 1-es számú főúton Győr felől Abda irányába hétfőn este negyed nyolc után. A közvilágítás nélküli útszakaszon későn vette észre, hogy az út jobb oldalán, vele azonos irányba egy gyalogos sétál, és a jármű visszapillantó tükrével a férfi karjának ütközött. A balesetben a 28 éves öttevényi lakos megsérült, a mentők kórházba vitték.

Hírdetés

A megyei rendőr-főkapitányság három fontos szabályt emelt ki az eset kapcsán. A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” A láthatósági – fényvisszaverő – eszközök használata életmentő lehet lakott területen kívül-belül, sötétben, és jó látási viszonyok között egyaránt. Másrészt lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat. Harmadsorban pedig a gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méteren világítják meg az útfelület egy részét, azonban figyelni kell arra, hogy ez a távolság az esős, ködös, párás időben jelentősen csökkenhet.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »