Sorra rúgják ki az embereket az Állami Számvevőszéknél

Sorra rúgják ki az embereket az Állami Számvevőszéknél

42 dolgozójától vált meg az Állami Számvevőszék csoportos létszámleépítéssel – számol be a 24.hu. Elsőként április közepén hallhattunk arról, hogy a számvevőszéknél átszervezések történnek. Akkor annyit lehetett tudni, hogy elküldtek 4 ember a 11 fős sajtófőosztálytól, és lecserélték a Budapest zárszámadásának ellenőrzését végző igazgatóság vezetőjét. Különös egybeesés, kevéssel az igazgató elmozdítása előtt jelent meg az ÁSZ jelentése, amely igazolta: a főváros valóban többet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit az állam a város működtetésére ad. Röviden,

a kormány kivérezteti Budapestet, a számok ezt mutatják.

A számvevőszék akkor tagadta, hogy bármi köze lenne a kirúgásoknak ehhez a dokumentumhoz, a döntést átszervezéssel magyarázták. Csakhogy az elbocsátások folytatódtak: az ÁSZ csoportos létszámleépítést jelentett be május elsejei hatállyal. Az indoklás szerint a cél az, hogy az intézmény fenntarthatóbban, gazdaságosabb működhessen, ezért kellett több tucat embert elküldeni. A 24.hu forrásaitól úgy értesült,

a vártnál rosszabb költségvetési helyzettel függ össze a létszámleépítés, ami a szervezet mind a 9 igazgatóságát érinti.

Mindeközben a számvevőszéki dolgozók körében elterjedt, hogy a leépítéssel helyet csinálnak új embereknek, és a kirúgottak helyét feltöltik. Az ÁSZ állítja, nem terveznek felvenni új dolgozókat, a híresztelések tévesek.

Történt-e fenyegetés?

A dolgozók kérésére a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) összeállított egy kérdéssort. Többek között ezekre kell válaszolnia Windisch Lászlónak, az ÁSZ elnökének:

Hírdetés

Elhangzott-e valamilyen fenyegetés a felmondások átadása előtt, során? Elhangzott-e valamilyen fenyegetés a felmondás elleni munkavállalói fellépés esetére?

A lap megjegyzi, a számvevőszéknél a harmadik negyedévben az átlagos statisztikai állományi létszám 512 fő volt, az összes személyi juttatás 2,458 milliárd forintot, ezen belül a vezetők és vezető tisztségviselők rendszeres és nem rendszeres juttatása 567 millió forintot tett ki.

A Varga-Windisch kapcsolat

A kegyelmi botrányba belebukott egykori igazságügyi minisztert, Varga Juditot és Windisch Lászlót márciusban, egy szálloda bárjában fotózták le, ahogy kéz a kézben társalognak. A hírek szerint a kapcsolat nem új, tavaly, az év közepén kezdődhetett. Hogy mi köze van ennek az egésznek a számvevőszékhez? Windischre vonatkoznak az ÁSZ etikai szabályai; a kódex kitér az elfogulatlanság fontosságára, amelyben az is szerepel, hogy az érzelmek akadályozhatják az elfogulatlan munkát. Márpedig

az ÁSZ akkor is készített a Fideszről jelentést, amikor Varga Judit még a párt kulcsfigurája volt.

(Címlapkép: Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke előadást tart a Hófehér gazdaság felé – Korrupciós helyzetkép Közép-Európában elnevezésű konferencián Budapesten, a Néprajzi Múzeumban 2022. október 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »