Sorra buknak meg a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező étrendkiegészítőket kínáló csalók

Sorra buknak meg a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező étrendkiegészítőket kínáló csalók

Professzorok, orvosok, valamint ismert emberek nevével és arcképével visszaélve reklámoznak különböző internetes oldalak különböző gyógyhatású készítményeket. A napokban 22 tonna olyan terméket semmisített meg a rendőrség, amely nem rendelkeztek forgalomba hozatali engedéllyel, sőt alkalmazhatóságuk sem volt igazolt, és fogyasztásuk akár egészségkárosodáshoz is vezethetett volna. A KR NNI-nél több ilyen ügyben folyik már büntetőeljárás fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt.

Hírdetés

Még két évvel ezelőtt indult nyomozás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztályán különböző étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjedésével kapcsolatban. A csodaszerként hirdetett termékeket ugyanis elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták. Tették mindezt úgy, hogy az érintett személy hozzájárulását egyrészt nem kérték, másrészt a hirdetésekben valótlanságokat állítottak. A többségében közösségi oldalakon terjedő promóciókban egy idő után már megjelentek ismert emberek, celebek nevei és arcképei is. Olyanoké, akik a forgalmazóval semmilyen szerződéses viszonyban nem álltak, sőt magáról a termékről sem tudtak semmit. Nevüket, fotójukat úgy használták fel, hogy egyáltalán nem kértek rá engedélyt, és nem is egyeztettek velük.

Mint az a nyomozás előrehaladtával kiderült, az ilyen módon reklámozott termékeknek igen széles volt a spektruma. A fogyást elősegítő étrendkiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni  készítményeken át a magasvérnyomásra, érrendszeri problémára, valamint cukorbetegségre pozitívan ható tablettákig volt minden. Az internetes ablakokban felugró egyes reklámok pedig általában más-más webfelületre navigálták el a potenciális vevőt. Ezek pedig különböző külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők.

Az idő múlásával egyre több ilyen feljelentés érkezett a rendőrségre, és egyre több eljárás indult a KR NNI-n belül. Több ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést. Ezen büntetőeljárások mindegyike fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt indult.

Van olyan eljárás, amiben a nyomozók már konkrét céghez is eljutottak, és kutatások során mintegy 150 raklapnyi terméket foglaltak le. A 130 fajta készítményt szakértői vizsgálatnak vetették alá. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a termékek többségénél azt állapította meg, hogy bár természetes, növényi eredetű komponenseket tartalmaznak, de a forgalmazók által ígért hatások kiváltására alkalmatlanok.

A fenti termékek forgalmazásának szálai külföldre vezetnek, így a KR NNI már fel is vette a kapcsolatot a külföldi tárhatóságokkal. A nagy mennyiségű bűnjelet pedig a bírósági döntés értelmében elkobozták, majd megsemmisítésükről határoztak. Így került sor múlt héten mintegy 22 tonna termék raktárból történő elszállítására és összezúzására.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »