Sopronban bezárt a gyermekkardiológia

Sopronban bezárt a gyermekkardiológia

Azoknak a családoknak, amelyek eddig hónapokat vártak vizsgálatra, most Győrben kell újabb időpontot kérniük.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Telex megkeresésére közölte, a sürgős esetek 1-2 nap, az enyhébbek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetők el, és kérhető utazási költségtérítés.

A Telex szerint az egyik érintett soproni család tavasz óta próbált a hároméves gyermeküknek időpontot szerezni a helyi gyermekkardiológia szakrendelésre.

Nagy nehezen, szeptember végére (!) sikerült időpontot kapniuk. Augusztus 31-én azonban egy levelet kaptak. Ebben az állt, hogy augusztus 27-től megszűnik Sopronban a gyermekkardiológiai rendelés, ezért minél hamarabb kérjenek újabb időpontot a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházba. Müller Cecília országos tiszti főorvos ugyanis a Soprontól 96 kilométerre lévő megyei kórházat jelölte ki területileg illetékes ellátónak.

Az online laphoz érkezett olvasói levél alapján a rendelkezés felzúdulást keltett a soproni szülők körében, köztudott ugyanis, hogy

Győrbe különösen nehéz időpontot szerezni. Egyes helyeken 2022-re elfogyott minden lehetőség, de ha mégis lenne hely, méltánytalannak találják a hosszú utazást.

Hírdetés

A Soproni Gyógyközpontban eddig heti 8 órában volt gyermekkardiológiai szakrendelés, amit egy megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvos tartott közreműködői jogviszonyban. A rendelés azért szűnt meg, mert az orvos a továbbiakban nem kívánja ellátni ezt a feladatot

– válaszolta a lap kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

Arra a kérdésre, hogy milyen esélyeik vannak a Sopronban és környékén élő szülőknek arra, hogy belátható időn belül kapjanak időpontot Győrbe, mikorra várhatók szabad helyek a rendelésre.

A Főigazgatóság válasza szerint az elérhető vizsgálati időpontok a gyermek klinikai tüneteitől, a gyermek életkorától, illetve attól ténytől függenek, hogy első szakvizsgálatról vagy már gondozott gyermek kontrollszakvizsgálatáról van-e szó.

A relatív sürgős esetek 1-2 napon belül, az enyhébb esetek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetőek el

– közölte válaszában az Országos Kórházi Főigazgatóság.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »