Sólymos: Megrekedtünk a műanyag elleni küzdelemben – Legfőbb ideje, hogy betiltsuk az eldobható műanyagtasakokat

Sólymos: Megrekedtünk a műanyag elleni küzdelemben – Legfőbb ideje, hogy betiltsuk az eldobható műanyagtasakokat

Alább változtatás nélkül közöljük Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnökének véleménycikkét.

Magyarországi aktivisták néhány napja váratlan ajándékot vittek a környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek. Negyvenezer PET-palackból készült bálát hagytak a minisztériumi küszöb előtt. Az aktivisták szerint Magyarországon negyedóránként még ennél is több pillepalackot adnak el, ezért a műanyagkupachoz 55 ezer aláírást is csatoltak. Az aláírók ez egyszer használatos, eldobható italcsomagolások újrahasznosítását, a pillepalackok visszaváltását, betétdíjazását követelik.

Nem véletlenül most, júliusban, a műanyagellenes harc hónapjában.

Szlovákiában hasonló tiltakozás már nem lesz. Ennek ellenére nálunk sincs minden rendben. A műanyaghulladék ellen korábban meghirdetett harc és sikeresen vezetett hadjárat ugyanis jelentősen megrekedt. Az elmúlt két évben ezen a téren semmilyen lényeges előrelépés nem történt.

Ha eltekintünk a visszaváltott PET-palackok számolgatásától, a műanyaghulladék, a nyersanyagpazarló szemétáradat teljes körű felszámolása nyilvánvalóan nem prioritása a jelenlegi környezetvédelmi miniszternek. Kár, nagy kár. Mi ezt a harcot elkezdtük, több csatát is megnyertünk, s meggyőződésem, hogy ma sok dolgot sokkal egyszerűbb lenne meglépni, mint pár évvel ezelőtt.

Szlovákia – legalábbis Közép-Európa országain belül – joggal tekinthető a műanyagok elleni küzdelem éllovasának. 2018-ban lehetőség nyílt az egyszer használatos műanyagszatyrok és tasakok felszámolására. 2010-ben egy szlovákiai lakos évente még 466 műanyagból készült táskát vagy zacskót használt el, 2018 végére ez a szám 17 darabra csökkent. A szlovák piacon az eldobható, lecserélhető műanyag termékek egy csoportját is betiltottuk. S Európában ebben is az elsők között voltunk. Sok vállalat rugalmasan reagált és sikeresen váltott a műanyagszívószálak, eldobható evőeszközök vagy tányérok környezetbarát alternatíváira. A környezetszennyező termékek pedig fokozatosan eltűntek a boltokból.

Ez nem kis dolog. A tilalom bevezetése előtt Szlovákiába évente összesen 14 ezer tonnát hoztak be ezekből a műanyag termékekből.

Az sem kisebb jelentőségű, hogy Szlovákia 2019-ben a V4-es országok közül elsőként döntött a PET-palackok és fém italdobozok betétdíjas visszaváltó rendszerének kötelező bevezetéséről.

Hírdetés

A zöld tárca jelenlegi vezetése rendszeresen tájékoztat bennünket arról, hogy éppen mennyi palackot és fémdobozt váltottunk vissza. A közösségi oldalán még E.Heger kormányfő is elismerően és büszkén nyilatkozott a betétdíjas rendszerről. Igaz, a bevezetését Ján Budajnak tulajdonította, de ezen most ne lovagoljunk.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a műanyagszemét elleni küzdelemben az elmúlt két évben nem léptünk előre.

Persze csak akkor nem, ha nem számítjuk haladásnak a visszaváltott PET-palackokról készült és rendszeresen nyilvánosságra hozott statisztikai adatokat vagy a környezetvédelmi miniszter nevelő vagy inkább (ki)oktató szándékkal közölt FB-bejegyzéseit. Pedig a környezetbarát alapanyagokból készült tárgyakkal helyettesíthető műanyag elleni küzdelem még messze nem ért véget, Szlovákiának további lépésekre van szüksége.

Az egyszer használatos műanyagszatyrok fizetőssé tétele csak az első lépés volt. Ez volt a kezdet, hiszen az évi 17 nejlontasak per fő is hatalmas környezeti teher. Az összlakosságra átszámítva Szlovákiában évente így is 93 millió eldobható műanyagzacskót adnak el. Ezeket mi mindössze 20-30 percig használjuk, de a természetnek évtizedekig tart, mire lebontja.

Mi kitapostuk az utat, azt is mondhatnám, hogy Ján Budaj számára előkészítettük az egyszer használatos műanyagtáskák betiltását. Amikor az előző kormány idején az első intézkedéseket

bevezettük, az ország és a lakosság egy része erre még korántsem volt felkészülve. Az egyszer használatos zacskók fizetőssé tétele nagy ellenállásba ütközött. Az első lépések médiavisszhangja nem volt sem kellemes, sem pozitív. Nem beszélve arról a harcról, amit egyes kereskedők, hulladékkezelő cégek, sőt néhány jelenlegi parlamenti és regionális képviselő indított a minisztérium ellen.

Néhány év után azonban az ország megszokta, hogy a pazarlásnak, a környezetvédelemnek ára van, ezért itt az ideje továbblépni.

Az egyszer használatos műanyagzacskók teljeskörű betiltása ma egyszerűen megléphető, szükséges intézkedés. Talán Szlovákia természeti kincsei, vizei, erdői is szívesen vennék, ha a környezetvédelmi miniszter egy ideig nem a visszaváltott PET-palackokat számolgatná, hanem egy lépéssel előrébb mozdítaná a műanyaghulladék elleni küzdelmet.

Ha ezt meglépi, én leszek az első, aki ezért nyilvánosan megdicséri.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »