Sokkoló adat! Szlovákia lakosságának többsége csak alig több mint 6 eurót költhet naponta élelmiszerre

Sokkoló adat! Szlovákia lakosságának többsége csak alig több mint 6 eurót költhet naponta élelmiszerre

2023-ban a lakosság nagy többsége rosszabbul él, mint tavaly, de az infláció vágtázása és az árak soha nem tapasztalt emelkedése az átlag, illetve a kisebb jövedelmű embereket viseli meg leginkább. És bizony ilyenekből Szlovákiában nincs kevés!

Havi 800 euró bruttóból él a lakosság 62 százaléka. Ez pedig 3,4 millió embert jelent. A Statisztikai Hivatal 2023-ra vonatkozó fogyasztási kosara szerint ők mindössze havi 190 eurót költhetnek élelmiszerre, ami napi lebontásban csupán 6,34 euró.

Erről szerdán tájékoztatott a Társadalmi-gazdasági Kockázatok és Alternatívák Kutatóintézetének (IVRA) igazgatója, Martin Halás.

Kiderült, hogy a szlovák lakosság egyharmadának mindössze 600 euró a havi tiszta jövedelme, amiből élelmiszerre 143 eurót költhet. Brutális, de ez a réteg naponta csak 4,76 euróból vehet ennivalót!

Hírdetés

Most, amikor az árak a csúcson járnak és többletkiadásokkal járó húsvét is közeleg, félő, hogy sokak számára okoz majd komoly problémát április túlélése…

A kutatóintézet elemzést készített az élelmiszerre fordított költségekről az átlagháztartásokat és a nyugdíjas háztartásokat illetően. Ez kimutatta, hogy az alacsony jövedelem elsősorban regionális jellegű. Főleg Eperjes, de Kassa és Nagyszombat megyét is érinti. A legveszélyeztetettebbek az egyszülős háztartások, valamint a sokgyermekes családok, az idősek és az egészségkárosultak.

Megállapításaik szerint az átlagos 575 eurós nyugdíjból, amit 600 ezren kapnak Szlovákiában, havonta csupán 157 eurót költhetnek élelmiszerre (a fogyasztói kosár) keretében. Ez napi 5,22 eurót jelent.

Még ennél is rosszabbul jár az a 130 ezer egészségkárosult, akinek átlagos rokkantnyugdíja 335 euró. Ők havonta mindössze 91 eurót költhetnek élelmiszerre, ami napi lebontásban csak 3,04 euró.

Ezek az emberek a húsvéti bevásárlások után extrém spórolásra fognak kényszerülni, és nem a gazdagon terített asztal, hanem inkább a lelki béke jegyében töltik az ünnepeket, jegyezte meg Halás.  Nem felejtette el hozzátenni azt sem, hogy Szlovákia már hosszú idő óta gondban van a vásárlóerő-paritással. Az EU-ban az utolsó helyek egyikén kullogunk a tekintetben, mit engedhetünk meg magunknak a jövedelmünkből.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »