Sokkal jobban nőnek a nyugdíjak, mint ahogy várható volt! Még az árakat is legyőzik

Sokkal jobban nőnek a nyugdíjak, mint ahogy várható volt! Még az árakat is legyőzik

A pénzügyminisztérium közgazdászai csütörtökön nyilvánosságra hozták a nyárra vonatkozó új gazdasági prognózist. Górcső alá vették a nyugdíjak emelését és vásárlóerejét is. Azt számolták ki, hogy az összes nyugdíjemelés a nyugdíjasok reáljövedelmének az árakénál magasabb emelkedését hozza.

2015 és 2019 között a nyugdíjasinfláció többé kevésbé a nyugdíjak emelkedését kopírozta. 2021-ben és 2022-ben nehezebb évek jöttek az idősekre, mert az infláció vágtázásba kezdett.

2023 és 2027 között viszont jó évek várnak a nyugdíjasokra. Az összjövedelmük növekedésnek le kell győznie az inflációt, jelzik előre a Pénzpolitikai Intézet (Inštitút finančnej politiky) prognózisai.

Ehhez hozzájárul az oltási bónusz, a szülői bónusz, a rendkívüli nyugdíjemelés és az egyéb, időseknek járó juttatások.

Hírdetés

A válságos évek után a nyugdíj utoléri az inflációt, a szülői bónusszal jócskán meg is előzi, írják a közgazdászok a nyilvánosságra hozott makro előrejelzésben.

A szülői bónusz erőteljes hatást gyakorol a nyugdíjak megerősödésére. De azt is hozzáteszik, csak a nyugdíjasok egy bizonyos részének nyugdíjára.

Minden ötödik nyugdíjas nem jogosult a bónuszra. A gyermektelen idősek és akiknek gyermekei nem dolgoznak, vagy alacsony jövedelműek, vagy akiknek a gyermekük meghalt, vagy súlyosan egészségkárosult, nyugdíja a jövőben többé-kevésbé változatlan marad.

A különbség az övék és a bónuszt kapók nyugdíja között fokozatosan egyre nagyobb lesz, mivel az átlagbér, amiből a szülői bónuszt kiszámítják, gyorsabban nő, mint az infláció, figyelmeztetnek az elemzők.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »