Sokfelé várható eső, zápor, melyet nyugat felől havazás válthat fel

Időjárási helyzet Európában: Európa nyugati partjai fölött Skandinávia irányába egy hosszan elnyúló, köztes magasnyomás helyezkedik el, ami miatt arrafelé többnyire száraz az idő. A kontinens belseje fölött egy nagy kiterjedésű ciklonrendszer található, melynek egyik középpontja a Kelet-európai-síkság, a másik pedig Észak-Olaszország fölött található. A kettő közötti terület fölött egy hullámzó, éles frontálzóna húzódik, borult, csapadékos időjárást okozva. Az Alpok, Németország, Csehország és a Kárpátok térségében nagy területen havazott, síkvidéken többfelé 20-30, a hegyekben ezt meghaladó mennyiségű friss hó hullott. Ettől délre inkább eső, illetve vegyes halmazállapot volt a jellemző. Európa északi felét igen hideg, légtömeg tölti ki, nagy területen napközben is fagyott. Délebbre a Földközi-tenger térségében ugyanakkor szokatlanul enyhe az idő, sokfelé mértek +20 fok feletti maximumokat, de éjszaka sem csökkent +10 fok alá a hőmérséklet! Jelentős tehát a hőmérsékleti kontraszt. Vasárnap estig a Kárpát-medence térsége fokozatosan a frontálzóna hátoldalára kerül, így még hidegebbre fordul az idő, szombaton az esőt helyenként havazás válthatja, vasárnaptól viszont szárazabbra fordul az idő.

Hírdetés

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig: A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan kelet felé elvonul, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés. Vasárnap napközben általában napos idő várható gomolyfelhőkkel, de a keleti határ közelében végig borult marad az ég. Kezdetben még sokfelé várható eső, zápor, melyet nyugat felől átmenetileg havas eső, havazás válthat fel, este a legtöbb helyen csökken a csapadékhajlam. Éjszaka és vasárnap nappal már csak északkeleten fordulhat elő havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati irányú szelet nagy területen élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. Vasárnap este veszít erejéből a légmozgás.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és 0 fok között alakul, de a nyugati és északkeleti hófödte, szélvédett, kevésbé felhős tájakon több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +3 fok között valószínű.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »