Sok pénz kell számlafizetésre (Barót)

Sok pénz kell számlafizetésre (Barót)

Barót tanácsa a péntek délután tartott ülésén költségvetést is módosított. Bevételezték a kormány tartalékalapjából kapott háromszázezer lejt, néhány meg nem valósult beruházástól elvettek és újraosztottak összegeket. A pénz jelentős részéből a megnövekedett villany- és gázszámlákat fogják kifizetni: csak a három tanintézmény költségei 130 ezer lejjel nagyobbak, mint amennyire számítottak év elején.

Benedek-Huszár János polgármester az előterjesztés előtt jelezte: a költségvetés módosítását már a múlt ülésen szerette volna megejteni, de akkor még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben az az összeg, amelyet a kormány tartalékalapjából kapott a város. Ezért mindent – a beruházási listát, az alárendelt intézmények, valamint a hivatal költségvetésének módosulásaira vonatkozó javaslatokat – egybefoglalva tár a testület elé – mondotta.

A beruházási lista azért módosul, mert a város némely terve okafogyottá vált vagy egyelőre nem tudják megvalósítani. Javasolta, vegyék el az iskolákat kiszolgáló orvosi és fogorvosi rendelő berendezésére szánt pénzt (a rendelőt később, az új épületben alakítják ki), valamint a B1-es és B2-es tömbház mögött tervezett faraktárak építésére előirányzott összeget. Ezekről sem mondanak le végleg, az időközben felmerült jogi akadályok megoldását követően ismét napirendre kerülnek – ígérte.

Az elektromos töltőállomások telepítését lehetővé tevő pályázat megírására 120 ezer lejt szántak, ezt azonban nem készítették el, az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR) letett egyik projektben azonban szerepel nyolc töltőállomás létrehozása – mondotta.

Hírdetés

A helyi közszállítási vállalat, a Transloc Rt. gépjárműparkjának modernizálására pályázatot terveztek benyújtani, ennek megírására százezer lejt tettek félre, viszont amikor kiderült, hogy a két elektromos autóbusz beszerzése 1,2 millió euróba kerülne, elálltak az ötlettől, és inkább az épület korszerűsítésére fordították a figyelmüket. Költeni kell viszont a Gaál Mózes Általános Iskola épületeinek energetikai felújítását lehetővé tevő projektekre – topográfiai felmérést, geofizikai tanulmányt és szakértői véleményezést kell készíttetni –, minderre 61,4 ezer lejt javasolt a polgármester.

A piac kész, de a beruházás véglegesítéséhez még 41,1 ezer lejre van szükség, mert az átvételnél derült ki, a piachoz rendelt bódékhoz vizet kell vezetni, és a csatornázást is meg kell oldani ahhoz, hogy az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági, valamint közegészségügyi hivatal működési engedélyt adjon.

A költségvetés 558 ezer lejjel módosult. Ebből 300 ezer lejt a kormány tartalékalapjából kapott a város, és ezt célirányosan – mert arra kérték – az energiaszámlák kifizetésére fordítják. Továbbá a jogi és fizikai személyektől a tervezettnél közel 114 ezer lej több adó folyt be, a bányászati törvény módosításának köszönhetően az önkormányzat haszonélvezeti díjként a bibarcfalvi borvíztöltödétől és a kavicsmosó cégtől 116 ezer lejhez jutott, a diákok utaztatásának negyedik negyedévre szóló költségei fedezésére 24,3 ezer lej érkezett.

A pénz javát, 345 ezer lejt az energiaszámlák kifizetésére költik. Nagy összeg, de szükséges: csak a három tanintézmény villany- és gázszámlája százharmincezer lejjel több, mint azt tervezték az év elején. Továbbá költeni kell a hitelek kamatára, adni kell a helyi közszállítási vállalatnak, a Tranloc Rt.-nek, hogy felhalmozódó számláit fizetni tudja, továbbá drágult az üzemanyag, a hivatal gépeihez szükséges olaj és egyéb fogyóanyag, a postai és internetes számlák, az útjavításhoz szükséges tört kő, a téli útviszonyok javításához használt só, de általánosságban minden többe kerül a jelentős pénzromlás miatt – mondotta Benedek-Huszár János.

Végezetül lehetővé tették, hogy a Cimbora Óvoda növelje költségvetése bevételi és kiadási oldalát, a kórház felhasználhassa a biztosítóháztól érkező többletbevételét és az adományként kapott ötszáz lejt, valamint módosíthassa az ételre és gyógyszerre fordítandó összeg értékét.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »