Soha nem volt még ilyen gyenge a magyar deviza, 400 forint felett jár az euró

Soha nem volt még ilyen gyenge a magyar deviza, 400 forint felett jár az euró

Nyitókép: pixabay.com

Soha nem volt még ilyen gyenge a magyar deviza, 400 forint felett jár az euró. A magyar fizetőeszköz a péntek esti 397,52 után 398,85-nél kezdte a hetet az euróval szemben, és 15 óra után elérte eddigi történelmi mélypontját az euróval szemben: 400,179-en jegyezték egy ideig.

Az eurót hétfőn délután hat órakor 401,37 forinton jegyezték, ezzel 8,8 százalékkal állt gyengébben az év eleji kezdéshez képest az euróval, 18,5 százalékkal a dollárral és 8,5 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Az elmúlt 52 hét sem alakult jól a forint szempontjából, közel 50 forinttal lett drágább az euró, ami 15 százalékhoz közeli gyengülést jelent. Eközben az eurónak sincs erős időszaka, múlt hét óta folyamatosan gyengül a dollárral szemben).

A Portfolio elemzése szerint most már nem általános eladói nyomásról van szó, mint március elején, az orosz-ukrán háború kitörésekor, hanem egyre inkább a forintot célozták meg a befektetők.

“A jelek szerint a magyar devizát tekintik most a régióban a leggyengébb láncszemnek és a feltörekvő piacon is kevés ehhez hasonló gyengülést láttunk”

– írja a gazdasági portál.

Hírdetés

Az elemzés szerint több oka is van a forint mélyrepülésének: hosszabb távon rosszul jött neki a dollár év eleje óta látott jelentős erősödése, valamint az orosz-ukrán háború, illetve annak elhúzódása.

Az okok között sorolja fel a Portfolio az uniós jogállamisági eljárás áprilisi megindítását Magyarországgal szemben, a jegybanki kamatemelések lassítását, a kormányzati költségvetési kiigazítások piacellenes üzeneteit, a tartósnak tűnő árstopokat.

Ezenkívül

“erősen negatív a forint szempontjából a magyar külkereskedelmi mérleg és a fizetési mérleg egyenlegének romlása. Ezek egyrészt folyamatos forinteladásokat jelentenek a piacon, másrészt kifelé rosszul mutatnak a befektetők szemében”

– írja a lap, amely szerint a jelenlegi helyzetben a kormány tehetne a legtöbbet a forint stabilizálása érdekében.

“Ehhez egyrészt piacbarátabb hangnemet kellene megütnie, másrészt szinte minden elemző egyetért abban, hogy erős pozitív üzenet lenne, ha sikerülne megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós források folyósításáról.”

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »