Soha nem tartoztunk még ennyire a bankoknak!

Soha nem tartoztunk még ennyire a bankoknak!

Az alacsony kamatlábak a lakáshitelek esetében továbbra is növelik az emberek eladósodottságát, ami a magas infláció idején nem is meglepő, hiszen aki teheti, inkább befektetné a megtakarításait.

A hnonline.sk arról számolt be, hogy a Szlovák Nemzeti Bank adatai alapján a bankok 1,633 milliárd euró értékben hiteleztek decemberben ügyfeleiknek a lakáshitel esetében, amely történelmileg a legmagasabb összeg, s ez adat megelőzte a novemberi rekordot is. Tegyük hozzá, az átlagos 0,87 százalékos kamatláb is történelmi csúcs, soha nem volt ilyen alacsony az átlagkamat.

Hírdetés

A közzétett számokból az is kiderül, a hitelek tizedénél van 6-10 év közötti fixáció, amely a jelenlegi feltételek mellett a legkifizetődőbb, ha hozzátesszük, hogy mégkiszámíthatatlan, mikor kezd az Európai Központi Bank is a kamatlábok emelésére dolgozni, ahogy több ország nemzeti bankja.

A szakemberek véleménye még eltér, hogy pontosan mikor következhet be az eurózónában is a változás, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz jósolni. Annyi bizonyos, hogy aki napjainkban 10 éves fixáció mellett dönt, az nem járhat rosszul, mert a jelenleginél már nagyobb alacsonyabb kamatlábak nem lehetnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »