Sme: nem kell hőst csinálni a Népszabadságból

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap a tervezett alkotmánymódosítással kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal pénteken. A Népszabadság körül kialakult helyzetről közölt kommentárt a liberális pozsonyi Sme. A Corriera della Sera a migrációról közölt véleménycikket.

Stephan Löwenstein Az elrejtett tüske című cikkében kiemelte: a gránit „meglepően puha” anyag is lehet, ezt mutatja, hogy szerzői gránitba vésett jogszabályként jellemezték az alaptörvényt, azonban Orbán Viktor már a hetedik módosítását indítja el. Az úgynevezett új egységről szóló kijelentések a kvótareferendum érvénytelenségére tekintettel „szarkasztikus megjegyzésekre” ösztönöznek, és kívülről nehéz eldönteni, hogy „önszuggesztióról” van-e szó, vagy pedig arra irányuló kísérletről, hogy a kijelentés az „átható erő” révén általános elfogadást nyerjen. Az alkotmánymódosítást baloldali kommentátorok „patetikus, üres dumának” tartják, de ez az értékelés tévesnek bizonyulhat; „Orbán tulajdonképpeni hadüzenete” a nemzetállam és az EU viszonyát taglaló rész, ez értelmezhető úgy, mintha a kormány „menlevelet írna magának, amely véd minden lehetséges európai beavatkozástól, például jogállamisági eljárásoktól”, ennyiben a módosítás „több, mint líra”.

Hírdetés

Magyarország legolvasottabb politikai napilapjának, a Népszabadságnak a „leállítása” első, második és harmadik ránézésre is olyannak tűnik, mintha Orbán Viktor következő csapása lenne az országban működő média a miniszterelnök által még nem ellenőrzött részére – írta Választói demokráciában című cikkében a liberális szlovák lap kommentátora, Peter Schutz. Hozzátette: mindennek ellenére, negyedik ránézésre látható, hogy a Népszabadság körüli hangoskodás eltúlzott, és a történet, úgy, ahogy azt feltüntetik, nem tűnik teljesen „rendezettnek”. Még ha nyilvánvaló is, hogy a Fidesz médiaflottáját kezelők benne is vannak a játékban, a szerkesztőség és az osztrák kiadó lépései olyan hátteret sejtetnek, amelyben több érdek kereszteződik – vélekedett Peter Schutz. A Sme kommentátora szerint nem kell a sajtószabadság húrjait pengetve hőst csinálni a Népszabadságból, már csak azért sem, mert Magyarországon a tulajdonosok akarata előtti meghajlás – a Fidesz nélkül is – már régen jóval erőteljesebb, mint bárhol a V4-es országokban. Schutz úgy véli: (a helyzetért okolható) fő bűnösök a lap volt tulajdonosai, a szocialista párt, amely az újságot megörökölte az állampárt MSZMP-től és azt pártlapnak akarta, így nem adták el külföldi befektetőknek a kilencvenes években, akkor, amikor még keresni is lehetett volna rajta.

http://korzar.sme.sk/c/20353374/vo-volebnej-demokracii.html?piano_d=1
    A Corriere della Sera olasz napilapban megjelent véleménycikk szerzője, Alberto Martinelli nemzetközi politikával foglalkozó olasz egyetemi professzor szerint Magyarországot nem lehet kitenni az EU-ból, de szankcionálni lehet, mégpedig „hatékonyan”, miután nem tartja tiszteletben az európai intézmények döntéseit és az unió alapvető értékeit. Esetleges szankcióként a szerző a kohéziós források felfüggesztését említi. Hozzáteszi: nem lehet tolerálni egy „a la carte” Európát, ahol minden egyes ország kiválasztja, mi éri meg neki, nem osztva meg a néha kellemetlenséggel is járó felelősséget. Miért csak a közös szabadpiaci vagy pénzügyi szabályok megsértéséért jár szankció, miért nem vonhatna hasonló szankciót maga után az alkotmányos garanciák és a polgári jogok megsértése? – kérdezi a cikk írója.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »