Škoda Kamiq Monte Carlo 1.0 TSI 81 kW 7DSG: Attraktív búcsú, ráncfelvarrás előtt

Škoda Kamiq Monte Carlo 1.0 TSI 81 kW 7DSG: Attraktív búcsú, ráncfelvarrás előtt

A cseh márka legkisebb szabadidősénél már közeleg a frissítés ideje, de addig is gyorsan piacra dobtak belőle egy exkluzív változatot. Jelesül a Monte Carlo verziót, amelyet más típusoknál is ismerünk, és mint mindegyiknél, a Kamiqnál is az átlagmodelleknél magasabb színvonalat képvisel.  Ötféle kivitelben kapható, mi ezek közül a középsőt kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A klasszikus bakancsos alapforma változatlan maradt, csakúgy, mint az osztott lámpatestek, felül a menetfényekkel, alatta az itt full LED technikájú fő fényszórókkal.

Az egyéb dizájnelemekben viszont szembetűnő a Monte Carlo verzió többlete. Elöl ilyen a fekete maszk, a méhsejt-rácsozatú alsó hűtőrács, a szintén fekete lökhárítóperem, amelynek zongoralakkozásától azonban eltekintettek volna a dizájnőrök.

Már csak azért is, mert az autó egyik legsérülékenyebb alkatrészéről van szó. Hátul ugyanez a gond: a matt fekete feliratok jól mutatnak, de a lökhárító monumentális alsó részét megint csak tükörfényes zongoralakk ékesíti. Élénken el tudom rajta képzelni egy parkolóbeli koccanás vagy horzsolás nyomait…

A fekete tetősínek viszont úgy mutatnak jól, ahogy vannak, de a legvégén mégis némi sajnálattal kell konstatálnunk, hogy a Monte Carlo verzió legütősebb, tűzpiros színe, amelyben tesztautónk is pompázott, 1029 eurós opció; alapáron csak kék színben kaphatjuk meg a verdát.

A beltér

… leírását azzal kell kezdenünk, hogy a Kamiq az egyik legtágasabb autó a maga kategóriájában. Hátul is elegendő láb- és fejteret kínál az utasoknak, alapon 400 literes csomagterét pedig ebben a verzióban egy sokoldalúan kihasználható hálókészlettel kombinálhatjuk.

Az alapon járó szükségpótkerék is praktikusabb, mint a defektragasztó készlet. A szereltség értékesebb elemei a vezetéstámogató rendszerek teljessége, a számtalan adatot megjeleníteni képes digitális műszerfal, a navigációt is tartalmazó, lenyűgöző grafikájú központi kijelző és a kétzónás légkondi, hátul külön szellőzőnyílásokkal.

Kezelése viszont kissé komplikált: a hőmérsékleten kívül minden más funkciója csakis a menürendszerből, ikonböködéssel állítható.

Az elektronikus kütyük csatlakoztatását elöl-hátul 2-2 C típusú USB-port biztosítja. A rádió természetesen digitális adók vételére is alkalmas, sőt a választott állomás hallgatásánál automatikusan kapcsol át DAB-ról FM frekvenciára és fordítva.

Ezek után pedig lássuk az MC kivitel többleteit: háromküllős sportkormány, piros szegélyű, elöl sportos szabású ülések, panorámatető, alumínium pedálok, piros varratok a műszerfalon.

Az országúton

A Kamiq Monte Carlo kizárólag turbós benzinmotorokkal kapható, mindenféle elektromos rásegítés nélkül. Teljesítményük 95/110/150 lóerő; a leggyengébbikhez ötfokozatú kézi, a két erősebbikhez hatgangos kézi vagy 7DSG automata választható.

Tesztautónkat a 110 lovas verzió hajtotta, automata váltóval kombinálva; ezt a hajtásláncot akár az arany középútnak is nevezhetnénk. Az egyliteres, háromhengeres TSI motor már a konszern számos modelljében bizonyított, például a jóval nagyobb Octaviában is.

Csúcsnyomatéka a feltöltésnek köszönhetően más korán, 2000-es fordulatszámnál megjelenik, teljes erőpotenciálját pedig okosan osztja be a finoman dolgozó kétkuplungos automata váltó. Mindennek köszönhetően messzemenően elfogadhatóak nemcsak az autó dinamikai mutatói (197 km/órás végsebesség, 10,2 másodperces százas sprint), hanem a fogyasztása is, amely a sprintszakaszokkal tűzdelt teszt során sem lépte túl a 6,2 litert. A zömök kis jármű stabilitása és biztos úttartása pedig külön vezetési élményt jelentett…

Hírdetés

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 999 cm3

Teljesítmény: 81 kW (110 LE) @5500

Nyomaték: 200 Nm@2000–3000 

Sebességváltó: hétfokozatú DSG automata

Legnagyobb sebesség: 197 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,2 s

Gyári átlagfogyasztás: 6 l/100 km

Tesztfogyasztás: 6,2 l/100 km

CO2-kibocsátás: 135 g/km

H/Sz/M: 4241x1793x1534 mm

Csomagtér: 400–1395 l

Üzemanyagtartály: 50 l

Az MC modellcsalád induló ára: 22 580 €

A tesztelt típus induló ára: 25 780 €

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »