Serbakow Tibor ötvösművész munkáiból nyílt kiállítás a bátai Szent Vér-kegyhelyen

Serbakow Tibor ötvösművész munkáiból nyílt kiállítás a bátai Szent Vér-kegyhelyen

Az egyházi képzőművészeti alkotásokat felvonultató Ars Sacra Fesztivál szeptember 16-án nyitotta meg kapuit Pécsett, ahol előbb könyvtári látogatásba kapcsolódhattak be, majd levéltári kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. A bátai kegyhelyen Serbakow Tibor pécsi ötvösművész, a Szent Vér-ereklye tartójának készítője szakrális témájú ötvöstárgyaiból nyílt kiállítás a bazilikában.

A kiállítást, amely az egyházmegyei zarándoklat kísérőprogramjaként az alkotások részleteit is bemutató fotódokumentációval és szakmai leírással gazdagítva alakítottak ki, Bíró László nyugalmazott tábori püspök nyitotta meg.

Az Ars Sacra Fesztivál az egyházi művészetre irányítja a figyelmet. „Békességet hagyok rátok” (Jn 14, 27) – szól Jézusnak a tanítványokhoz intézett beszédéből vett részlet, mely a bátai kegyhelyen rendezett kiállításnak a mottója, s amely bemutatja, hogy a Szent Vér-ereklye tartóját elkészítő ötvösmester hogyan jeleníti meg művészi lelkivilágát és hitét a tárgyakon keresztül és terveiben.

Bíró László megnyitó beszédében a kegyhely múltjának előzményeiről elmondta: a bazilika épülete egy korábbi bencés kolostor maradványaira épült. A rendalapító, Szent Benedek regulájában olvashatjuk a bencések jelszavát, mely így hangzik: „Semmit elébe ne tégy Krisztus szeretetének”. A jelmondat sajátos üzenetet is közvetít, azt, hogy Istenhez nem méltó a bóvli.

Ezt az értéket képviseli művészetében Serbakow Tibor is – hangsúlyozta a nyugalmazott tábori püspök.

Hírdetés

A Szent Vér-ereklye tartóját szemlélve feltűnik, hogy egyszerre új és egyszerre régi. A művész visszanyúlt a régi klasszikus egyházi művészethez, hogy egy szentségmutatóra emlékeztető ereklyetartót készítsen – méltatta Serbakow Tibor művészetét Bíró László püspök. – Megőrizte az egyházi hagyományokat, ugyanakkor megtalálta a hagyományra építő új formát, és aprólékosan, harmonikusan összekapcsolva kidolgozta azt, hogy művészi érték legyen a templomban, amely a szépségével válik szentté.

Bátai kiállítása az Ars Sacra Fesztivál idején, szeptember végéig látogatható a Szent Vér-bazilikában.

Az Ars Sacra Fesztivál további, a Pécsi Egyházmegyében megrendezésre kerülő programjairól bővebb információ ITT található.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »