Sem Kollár, sem Remišová nem támogatja, Kolíková mégis vállalhatónak tartja az igazságügyi reformot

Sem Kollár, sem Remišová nem támogatja, Kolíková mégis vállalhatónak tartja az igazságügyi reformot

Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter saját bevallása szerint meg van győződve róla, hogy az igazságügyi reformja megkapja a támogatást a kormánykoalíciótól. A miniszter erről a TA3 hírtelevízió vitaműsorában beszélt, ahol Robert Fico (Smer) parlamenti képviselővel vitázott.

Kolíková szerint annak ellenére át fog menni a kormányon a reformjavaslat, hogy arról a Sme rodina elnöke, Boris Kollár, és a Za ľudí elnöke, Veronika Remišová is kritizálja.

“Ez Remišová és Kollár politikai és nem szakmai döntése”

fogalmazott Kolíková. Remišová korábban kijelentette, hogy a bíróságok bezárását és fióktelepekké leminősítését nem nevezné reformnak. kollár pedig azt hangsúlyozta, hogy az egész reformot vissza kellene hívni, mert úgysem fog átmenni a parlamenten a javaslat. Mondta, Kolíková reformja értelmetlen, káoszt teremt, ezért el kell törölni, és újat kell írni.

Hírdetés

Kolíková mindezek ellenére úgy véli, hogy továbbra is van elég idő megállapodni az érintett felekkel. Ő azt hangsúlyozza, hogy a reform leglényegesebb része a bíróságok specializációja, ahol az általános bíróságok büntetőjogi, polgári, családjogi és kereskedelmi törvénykezését érintené majd.

A reform kritikusai közé sorakozott be Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő, exkormányfő is, aki szerint Kolíková reformja értelmetlen.

Az igazságügyi reform (valamilyen formában történő) elfogadása az egyik feltétele annak, hogy Szlovákia lehívhassa az uniós Új Generáció gazdaságélénkítő csomagból neki járó közel hatmilliárd eurót. A reform késése a lehívás késedelmét is jelenti. A teljes képhez hozzátartozik, hogy más területeken is van lemaradás, például a felsőoktatási reformnál sem tudott áttörést elérni Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »