„Segítsünk Libanonnak!” – A szentszéki képviselő is felszólalt a párizsi nemzetközi konferencián

„Segítsünk Libanonnak!” – A szentszéki képviselő is felszólalt a párizsi nemzetközi konferencián

Egy évvel a Bejrútban történt tragikus robbantás után – mely több száz halálos áldozatot követelt –, augusztus 4-én, szerdán Párizsban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár védnöksége alatt nemzetközi konferenciát tartottak a libanoni helyzet normalizálásáról.

Az összejövetelen felszólalt Mirosław Wachowski prelátus, a Szentszék Államközi Kapcsolatainak titkárhelyettese, kérve: „járuljanak hozzá Libanon gazdasági megsegítéséhez”.

Szeretnék köszönetet mondani a francia kormánynak, különösen Emmanuel Macron elnöknek és az ENSZ-főtitkárának, António Guterresnek, hogy előmozdították ezt a kezdeményezést Libanonért, egy évvel a bejrúti kikötőben történt tragikus robbanás után, mely sok áldozatot és komoly anyagi kárt okozott. Ezúton is köszönetet mondok a nemzetközi közösségnek, amely gyorsan és nagylelkűen intézkedett, hogy kielégítse a tragédia által érintett Bejrút lakosságának azonnali szükségleteit – fogalmazott a szentszéki felszólaló.

A Szentszék és a Katolikus Egyház humanitárius szervei jelentős segítséget ajánlottak fel az áldozatok és az újjáépítés támogatására, különösen az otthonok, kórházak és iskolák számára. Ferenc pápa és a Szentszék számos alkalommal mély aggodalmát fejezte ki Libanon miatt, amelyet már nagyon súlyos társadalmi-gazdasági és politikai válság sújt és újabb nagy próbatétel előtt áll – emlékeztetett a prelátus.

Hírdetés

Libanon nagyszerű nemzet, amely az évszázadok során megszilárdult egyedülálló együttélésről tanúskodik, és emiatt nem szabad kiszolgáltatni a végzet hatalmának vagy pedig önérdekek hálózatainak. Libanon több mint egy ország, a béke és testvériség olyan egyetemes üzenete, amely a „Közel-Keletről emelkedik fel”, ahogy Ferenc pápa erre nemrég emlékeztetett. Ezért elengedhetetlen, hogy Libanon továbbra is folytassa ezt a hivatását. Ehhez szükségünk van mindenki elkötelezettségére az országon belül és kívül. Ezért elengedhetetlen, hogy azok, akik hatalmon vannak, végre határozottan a béke igazi szolgálatába állítsák magukat, és ne saját érdekeiket kövessék. Elég a kevesek haszonleséséből, sokak kárára! Segítsünk Libanonnak megtalálni a kiutat ebből a súlyos válságból! Segítsünk Libanon népének, hogy ne veszítse el a reményt, és adjuk meg a libanoniaknak a lehetőséget, hogy egy jobb jövő főszereplői legyenek saját hazájukban, jogtalan beavatkozások nélkül.

Ma, a szokásos szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa – hivatkozva erre a konferenciára – felhívást intézett a nemzetközi közösséghez és arra kérte őket, hogy konkrét gesztusokkal segítsék Libanont „feltámadása útjának” folytatásában. A Szentszék reméli, hogy ez a találkozó az ország gazdasági megsegítése által elősegíti a feltételek megteremtését ahhoz, hogy Libanonban ne romoljon tovább a helyzet, hanem elinduljon a fellendülés útja, amely mindenki javát szolgálja – hangzott Mirosław Wachowski prelátusnak, a Szentszék Államközi Kapcsolatai titkárhelyettesének felszólalása a párizsi Libanon-konferencián.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »