Segített a Diakónia és a Karitász – Gondoskodó szeretet

Segített a Diakónia és a Karitász – Gondoskodó szeretet

Jézus Krisztus már az első tanítványi közösséget arra okította, hogy „…ti mindnyájan testvérek vagytok”.

A testvérek számára pedig új parancsolatot adott az utolsó vacsora után: „… szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást” (Jn 13, 34–35). A testvérszeretet a testvérrel mindenét megosztó, szolgáló szeretet. Nemcsak meghallgatja az Atya akaratáról szóló üzenetet, hanem cselekszi is azt. Szeressétek egymást, egymás terhét hordozzátok” – kaptuk a parancsot. A keresztény/keresztyén embernek pedig e szerint kell élnie.

A Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja és a Beregszászi Szent Anna Karitász egész évben gondot visel az elesettekről, a nélkülözőkről. Húsvét előtt a két egyházi intézmény vezetőinél arról érdeklődtünk, hogyan próbálják szebbé tenni a rájuk bízottak ünnepét.

– Istennek hála, folyamatosan tudjuk működtetni az ingyen­konyhánkat, s rendszeresen juttatunk élelmiszercsomagot, ruhaadományt azoknak a rászorulóknak, akik a névsorunkban szerepelnek – tájékoztat Nagy Béla, a KRE Diakóniai Központjának igazgatója. – A Magyarok Kenyere igencsak sikeres akciónak, a sok-sok nagylelkű kárpátaljai magyar gazda búzaadományának köszönhetően egész évben biztosítjuk számukra – illetve egyházi intézményeink számára – a kenyeret, húsvétra pedig ezt frissen sült pászkával egészítettük ki.

Hírdetés

Az általunk működtetett idősek otthona lakóinak húsvétban ünnepi asztalt terítünk, így is hálát adva Istennek azért, hogy ebben a nehéz időszakban megtartott bennünket. Ezúttal is arra kérek mindenkit, hogy aki tud segíteni, támogassa a gondoskodó szeretetről szóló programunkat. Hisz összefogással tudunk segíteni másokon. Ne csupán külföldről várjuk a segítséget, hanem adakozzunk mi magunk is. Nincs olyan kevesünk, hogy abból ne jutna még a nálunk is nehezebb sorban élő testvérnek.

– Hála Istennek, mi is tudjuk működtetni az ingyenkonyhánkat. Heti három alkalommal meleg ebédet biztosítunk a legrászorultabbak számára, úgy, hogy mindig két napra elegendő ételt adunk – tájékoztat Harapkó Marianna, a Beregszászi Szent Anna Karitász vezetője. – A húsvétot megelőzően emellett élelmiszercsomagot osztottunk, illetve támogatottaink számára szerveztünk egy szeretetebédet „Ti adjatok nekik enni…” címmel.

Egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően az ünnepet megelőzően pászkával is meg tudtuk lepni őket. Már a karácsonyi mézeskalácskészítéskor megfogalmazódott bennünk, hogy ezt máskor is gyakorolni kellene. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan önkénteseinkkel ezúttal mézeskalács tojást készítettünk – ebbe belesütöttük szívünk szeretetét is –, amelyet pászkaszenteléskor teszünk a kosarukba. S hogy ne csak halat, de hálót is megpróbáljunk adni – vetőmagokat osztottunk számukra.

Szívünkben is foganjanak meg a szeretet magvai, hogy tudjunk egymás terhét hordozva testvérekké lenni.

Marton Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »