Segélykiáltás Varsóból: „erőszakos merénylet”

A lengyel állami szervek, az Európai Unió, az Európa Tanács és más, a bíróságok függetlensége felett őrködő intézmények közbenjárását kérte függetlensége érdekében a lengyel országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) abban a nyilatkozatban, amelyet a testület elnöksége kedden továbbított a sajtónak.

A nyilatkozatban „jogtalan és erőszakos merényletnek” minősítették, hogy a lengyel alkotmányos szervként működő, a hatalmi ágak egyensúlya felett őrködő KRS varsói székhelyére múlt szerdán „ügyészségi és rendőrségi behatolás történt”.
   
A KRS múlt szerdai közleménye szerint a rendőrök azt követelték, hogy adják ki nekik az általános bíróságok munkatársainak fegyelmi ügyeivel foglalkozó fő ügyvivőnél és két helyettesénél elhelyezett iratokat, miközben maguk az érintettek nem voltak a helyszínen.
   

Hírdetés

A körzeti és kerületi bíróságoknál dolgozó fegyelmi ügyvivők munkáját Piotr Schab fő bírósági fegyelmi ügyvivő felügyeli. A KRS adminisztratív szempontból biztosítja a fegyelmi ügyvivők működését.
   
Dagmara Pawelczyk-Woicka, a KRS elnöke később a sajtóval közölte: az ügyészség és a rendőrség akciója során az ő távollétében feltörték a fegyelmi ügyvivők irodájában a páncélszekrényt, és iratokat vittek el onnan.
   
A KRS keddi nyilatkozata szerint a múlt heti rendőrségi akció törvénytelen volt, és „a demokratikus jogállam összes alapelvét megsértette”. A történtek lengyelországi és európai viszonylatban is „példa nélkül álló támadást jelentenek egy alkotmányos állami szerv ellen” – fogalmaztak.
   
Bírálták többek között, hogy a KRS elnökét nem tájékoztatták előre a házkutatásról, és az előírásokat megsértve Piotr Schabtól nem kérték az iratok önkéntes átadását.
   
Anna Adamiak, a lengyel főügyészség szóvivője múlt szerdán azzal magyarázta a történteket, hogy az ügyvivők nem a KRS munkatársai, csak helyiségeket bérelnek a testület székhelyén. A rendőrség pedig olyan iratokat foglalt le, amelyeket a fegyelmi ügyvivők már több hónappal ezelőtt kötelesek lettek volna átadni az Adam Bodnar igazságügyi miniszter által kinevezett új illetékeseknek – állította Adamiak.
   
Az igazságügyi miniszter ugyanis az év elejétől már több fegyelmi ügy elbírálását megvonta a jelenlegi ügyvivőktől, és új, tárcája kötelékében dolgozó úgynevezett „ad hoc ügyivőket” bízott meg ezzel.
   
Kedden a lengyel állami ügyészség közölte: Piotr Schabot, valamint három más fegyelmi ügyvivőt iratok rejtegetésével gyanúsítottak meg, és mentelmi joguk megvonását kezdeményezték emiatt a legfelsőbb bíróságnál.
   
Malgorzata Manowska, a legfelsőbb bíróság elnöke múlt csütörtökön felháborodását fejezte ki a rendőrség eljárása miatt. Nyugtalanítónak nevezte a történteket Andrzej Duda államfő is.
   
A KRS több éve politikai vita tárgya Lengyelországban. A jelenlegi kormánytöbbség visszaállítaná a 2017 előtti állapotot, amelyben a 25 tagú KRS 15 bíró tagját a bírói szervezetek választották meg. Az előző, jobboldali kormány ezt úgy változtatta meg, hogy a testület bíró tagjait a szejm választja.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »