Sebezhetőre tervezve – Füzik Szilvia alkotásait mutatta be a komáromi Limes Galéria

Sebezhetőre tervezve – Füzik Szilvia alkotásait mutatta be a komáromi Limes Galéria

A komáromi Limes Galériában 2022. szeptember 23-án új képzőművészeti kiállítás nyílott, Füzik Szilvia alkotásaiból.

A tárlat a „Sebezhetőre tervezve” címet viseli, mely eléggé elgondolkoztató, és még inkább azzá válik, ha a szemlélő körbenézi a kiállított műveket. Az alkotó talán az emberi sebehetőséget kívánja a központba állítani, ami nem negatívumként hat, hiszen az élet teljességét fejezi ki. Így van ez például az ellentétes pólusú érzelmi kifejezéseknél, amikor szembekerül a jó és a rossz, a szép és a rút, melyek egymás létét erősítik.

Amint belépünk a templomfalak által határolt galériába, a misztikus tér középpontjában egy hatalmas földkupacot látunk, amelyből egy létra magasodik a mennyezet irányába. A templom sejtelmességétől és a hozzáadott fényeffektusok hatásától érzékszerveink eleve a miszticizmus felé hajlanak: az anyaföld, amelyből az emberi test vétetett, s a létra lépcsőfokai, amelyeken a felszabadult lélek a magasság felé törekedhet.

A sebezhetőre tervezett ember – emberiség is ott hordozza magában a változásokból született tisztulási folyamatot, amelynek eredménye örömet, felszabadultságot jelenthet.

A szárnybontogató Füzik Szilvia saját belső világát tárja fel, hogy megmutassa magából, s a világból e folyamatot.

A tárlatnyitó ünnepség házigazdája Balla Rita, művészeti menedzser volt, aki a jelenlévők üdvözlését követően részletesen bemutatta az alkotóművészt és annak tevékenységét.

A nagymegyeri Füzik Szilvia 1992-ben született Dunaszerdahelyen. Ösztönös erő késztette őt a művészetek világába, hiszen tanulmányait egyéb vonalon kezdte, Nagyszombatban végzett média és kommunikáció szakot.

Művészi próbálkozásai a fotózással kezdődtek, majd fokozatosan a festészet felé hajlott, s mindezek mellett grafikusi technikákkal is foglalkozik.

Hírdetés

Balla Rita, a kiállítás kurátora az alkotásokról így fogalmaz:

„Füzik Szilvia jelenlegi, nagyméretű munkáin a horizontális-vertikális erővonalak adják egy-egy festmény dinamikáját. A pozitív és negatív felületek, a statikus és dinamikus ecsetvonások egymásnak feszülve szembesítik a nézőt ezzel a formáktól mentes világgal. Az üresnek tűnő légies terek helyenként impulzív ecsetkezeléstől és a vászonból kitüremkedő festékréteggel válnak mégis kifejezővé, de a térbeliség az ismétlődő színértékek derítettebb és tompítottabb változatai nyomán is érvényesül. A színek lényegében a föld természetes színeihez kötődnek, és a befogadás folyamatába nem hatnak tolakodóan. A művész nem terheli felesleges részletekkel a néző figyelmét, sajátos világteremtését sokkal inkább egy letisztult vizuális nyelvezet jellemzi.”

Füzik Szilvia jelenlegi stílusa leginkább az absztrakt expresszionizmushoz közelít. Egy meditatív lelkiállapot megidézésére törekszik, központi témája a természeti lét, amiben megfigyelheti, átélheti az örökös változást és az ezzel járó múlékonyságot.

A kiállítás szövegkörnyezetét Mellár Dávid teremtette meg, aki így jellemzi az alkotóművészt:

“Káosz és spontán alkotóenergia, amely szétfröccsen vagy épp vastag festékrétegként rakódik le a festményeken, rögzítve az elkenés mozdulatát. Esetleg terpentinnel marja le a felesleget egy létbeli alapállás színrétegeinek feltárásához, máskor a tudatalatti nyersvászna sejlik fel tusmintázatok formátlan törékenysége alól. Felhasadó és lenyugvó horizontok eldönthetetlensége, misztikus fénysejlések, égi jelenetek.”

A művészeti elemzéseket követően Füzik Szilvia köszönetet mondott mindenkinek, aki részese volt e tárlat megszületésének, kiemelve Balla Rita, művészeti menedzser nevét.

A tárlatnyitó ünnepséget egy jelenleg Budapesten tartózkodó szingapúri táncművész, Audrey Desmond tette felemelővé, sőt egyenesen lenyűgözővé. A táncművész hajlékonyságának teljességével a színteret is elhagyva, a nézősereg félkörén suhant végig, megmutatva a felfelé törekvés vágyát, és a mélybe-zuhanás gyötrelmeit, nem kímélve saját testét a templomkövezet keménységétől, hidegétől sem.

A csodálatos produkciónak Farkas Attila művészi zongorajátéka adta meg a zenei aláfestést.

A Sebezhetőre tervezve című kiállítást október 14-ig tekinthetjük meg, hétköznapokon, keddtől péntekig 13.00 – 16.00 óra között, Komáromban, a Limes Galériában. Az újszerű tárlat a szemlélőt elgondolkozásra serkenti.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »