Schwarzenegger a temetésen: "nem vesztettük el Andyt"

Schwarzenegger a temetésen: "nem vesztettük el Andyt"

Véget ért Andy Vajna filmügyi kormánybiztos temetése. A 74 évesen elhunyt producert a Fiumei úti sírkert 19-es parcellájában helyezték végső nyugalomra.

A kormány a saját halottjának tekinti Andy Vajnát, a temetésről is gondoskodott. A gyászszertartás a család kérésére nem volt sajtónyilvános, de arról több helyen közöltek részleteket.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is beszédet mondott a temetés elején. A Blikk beszámolója szerint úgy fogalmazott: Vajna népmesei alak volt, aki beteljesítette az amerikai álmot, emellett szenvedélyesen szerette hazáját. Ezt követően Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója mondott beszédet, majd Arnold Schwarzenegger méltatta a producert. A színész és korábbi kaliforniai kormányzó több filmben dolgozott együtt Vajnával.
“Nem vesztettük el Andyt. Olyan ez mint egy hajó. A hajó kifutott a kikötőből, nem látjuk már, de nem tűnt el. Szívünkben és lelkünkben örökké él Andy”
– zárta beszédét Schwarzenegger.

Andy Vajna földi maradványait katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. Koszorúkat helyeztek el a síron, aztán felhangzott a himnusz.

Hírdetés

A temetésen jelen volt mások mellett Orbán Viktor kormányfő és a felesége, Kocsis Máté, Kásler Miklós, Orbán Balázs, Németh Szilárd, Fenyő Iván, Kern András, Török Ferenc, Dobó Kata, Geszti Péter és Dirk Gerkens.

A hazai filmgyártás felfuttatásáról szőtt terveiről beszélt. A filmipar megújításáért felelős kormánybiztos akkor azt mondta, bár az utóbbi években készültek forgatókönyvek, de mindegyikből hiányzott valami, ami miatt nem támogatta volna saját vagyonából.

A teljes beszélgetés megtekinthető az interjúról készült alábbi videókban:

Vajna András György, Andrew G. Vajna, művésznevén Andy Vajna (Budapest, 1944. augusztus 1. – Budapest, 2019. január 20.) hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke.

2011 januárjától haláláig a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tisztségét töltötte be, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt.

2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »