Schulz filozofál, "okoskodik", támad, akarja a kvótát

Európa annyira erős, amennyire az uniós tagállamok azzá teszik, és ha egyes országok nem járulnak hozzá a közös erőfeszítésekhez, azzal gyengítik az uniót – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a migrációs és menekültügyi kérdéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján kedden Brüsszelben.

Az Európai Unió komoly kihívásokkal néz szembe – hangoztatta az EP-elnök. A veszélyt egyebek között a nemzetállami törekvések széthúzó ereje jelenti, ami különös nehézséget okoz a migránsválság kezelése terén – fogalmazott.

Véleménye szerint vannak országok, amelyek nem közös európai, hanem nemzeti válaszokat kívánnak adni a felvetődő kérdésekre, eltávolítva ezzel az együttműködés lehetőségét.

Schulz aggodalmát fejezte ki Európa egységével kapcsolatban. Úgy fogalmazott, számára úgy tűnik, hogy már nem lehet minden tagállamra számítani a közös megoldások elérésében.

Az EP elnöke szerint a szélsőjobboldali pártok megerősödése és az erős nemzeti érzésű kormányok önmagukban nem jelentenek veszélyt Európa számára. Azok mindig is jelen voltak, különállásuk ellenére Európa egységes marad, és az úgynevezett mini-Schengen sem jön létre.

Hírdetés

A menekülteknek joguk van a védelemre – hangsúlyozta Schulz, aki szerint a Szíriából vagy Irakból érkező embereknek védelmet kell kapniuk az európai országoktól, így Magyarországtól is, hiszen Magyarország az európai értékrendhez tartozik.

A menekültek elosztásával kapcsolatban – újságírói kérdésre – az elnök úgy vélte, hogy még egymillió menedékkérő igazságos szétosztása és befogadása sem jelenthet gondot 28 tagállam között. Ugyanakkor ha valamely tagország csökkenteni szeretné a befogadandók számát, az szerinte komoly problémát fog okozni egész Európa számára.

A kvótákat illetően kifejtette, hogy az elhelyezni kívánt menekültek számát az országok népességéhez, GDP-jéhez és a munkanélküliség arányához igazították. Magyarország számára nagyon kedvező döntés született – vélte.

A külső határokra vonatkozóan az elnök kijelentette, hogy azokat nagyon határozott kiállással meg kell védeni, és az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központoknak (hot spotoknak) működniük kell. Ha Európa külső határai nincsenek biztosítva, akkor a belső határok is veszélybe kerülnek – hangoztatta.

A határzárat – beleértve a magyar kerítést – sajnálatosnak, de érthetőnek nevezte Martin Schulz, ugyanakkor úgy vélte, a határok „szögesdróttal való lezárása” nem lehet fenntartható európai megoldás.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »