Schröder: Európának nem szabad megszakítania kapcsolatait Moszkvával

Schröder: Európának nem szabad megszakítania kapcsolatait Moszkvával

Európának nem szabad teljesen megszakítania a kapcsolatait Oroszországgal – jelentette ki Gerhard Schröder volt német kancellár, aki egyben felszólította Moszkvát az Ukrajna ellen indított hadművelet és a civil lakosságnak okozott szenvedések mielőbbi leállítására.

„Ez az orosz kormány felelőssége” – hangsúlyozta Schröder a LinkedIn oldalon lévő mikroblogján, hozzátéve, hogy Oroszország biztonsági érdekei szerinte nem igazolják katonai erő bevetését. A volt német kancellár kiemelte, hogy bár a szankciók szükségesek, Európának nem szabadna teljesen megszakítania a kapcsolatait Oroszországgal. Mint fogalmazott, e kapcsolatok adják a jelenlegi drámai helyzet ellenére azon remény alapját, hogy

Hírdetés

ismét lehetségessé válik a béke és biztonság párbeszéde kontinensünkön”.

Schröder kormányfőként – a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek 1998-2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Északi Áramlat megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

Olaf Scholz hivatalban lévő kancellár kedden jelentette be, hogy a német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország elismerte a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »