Schengenre várva

De akkor miért nem fogadták be az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott országunkat ebbe az elit klubba? Bukarestben az a nóta járja, hogy minket másodrangú polgároknak tekintenek a nyugati kancelláriák, és ez tűrhetetlen.

Dehogyis ismerné el a román politikum, hogy erről bizony ő tehet, hiszen az országot irányító pártok alakítottak ki olyan viszonyokat, ahol a korrupció virágzik és terem a legdúsabban. Ennek leküzdése nem volt ugyan írott feltétele a schengeni tagságnak, de titok sem volt, hogy korábban emiatt vétózták meg Románia befogadását. A korrupció pedig nem csökkent az utóbbi években, és nem csak Klaus Iohannis államfő nyilatkozataiból tűnt el, amióta a liberálisok kormányra kerültek: az utóbbi években lanyhult a korrupcióellenes ügyészség tevékenysége, csak néhány kisebb ügyet göngyölített fel, a nagyok elakadtak. Nem segítik munkáját a törvényhozók sem, akik a (kisebb horderejű vétség miatt elítélt) Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártvezér által saját javára módosított igazságügyi jogszabályokat a nyugatról érkező bírálatok és figyelmeztetések ellenére sem akarják visszaszigorítani. A jelek szerint igazuk van, hiszen minden brüsszeli és velencei ejnyebejnyézés dacára fordultak kedvezőre a Schengenbe vivő szelek. De nem a jogállamiság megerősödése miatt: ezúttal az ukrajnai háború által okozott nemzetközi helyzet segített Romániának. Ezt a kedvező hullámot próbálják meglovagolni a politikusok, kicsit sem aggódva amiatt, hogy kisstílűségükkel nevetségessé válnak, mint a műsorvezetőből európai képviselővé, a liberálisok egyik vezérévé vált Rareș Bogdan, aki a zsarolással való fenyegetőzéstől sem riadt vissza. És nem határolódott el senki tőle.

Hírdetés

A megújult hazai lendületnek ahhoz is köze van, hogy az EU-hoz 2013-ban csatlakozott Horvátország januártól az euróövezet része lesz, és a schengeni tagsághoz is közelebb áll, mint mi, ez pedig elég megalázó a 15 éve uniós tag Románia számára. Az sem utolsó szempont, hogy a schengeni tagságot a román politikusok saját sikerükként tálalhatják, amire nagy szükségük van, mikor a társadalmi feszültség az energiaszámlák és az infláció miatt egyre növekszik. Klaus Iohannis államfőnek – aki nyolc év után semmilyen komoly teljesítményt nem tud felmutatni – valóságos mennyei manna lehet, ha a schengeni csatlakozást a neve mellé írhatja.

Jobb lesz nekünk, ha végre ellenőrzés nélkül utazhatunk a schengeni térségben? A cégeknek biztosan, hiszen sok időt és pénzt vesztettek az ország határállomásain, de azoknak is, akik ritkábban jönnek-mennek nyaralni vagy rokonlátogatásra, hiszen útjuk egyik nehézsége a határon való esetenként órákig tartó várakozás. De új problémák is jöhetnek: szakértők szerint növekedni fog a bűnözés és az illegális migráció, hiszen nem csupán a törvénytisztelő polgárok fognak könnyebben mozogni. Az ország belső viszonyai és vezetése azonban sajnos nem fognak változni…


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »