Schanda: a kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat

A kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat, ugyanakkor a mászóösvények mindegyikét biztonságosnak találták a szakemberek – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Schanda Tamás felidézte: a kondiparkok és vasalt utak ellenőrzésére tavaly év végén kapott hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság. A szakemberek az idén tavasszal az ország minden részében több mint félezer helyszínen jártak.

Az ellenőrzött ötezerből több mint 3200 kültéri sporteszköz nem felelt meg maradéktalanul az üzemeltetési előírásoknak. A biztonságot érintő hiányosságok miatt közel ezer eszköz használatát ideiglenesen meg is tiltották. Ezek mintegy tizede a mulasztások pótlása után már újra üzemel. Az államtitkár azt írta: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében minden kondiparkban volt gond, Békés és Zala megyében viszont egyikben sem. A kormányhivatalok eddig összesen 2,7 millió forint bírságot szabtak ki, és számos eljárás még folyamatban van.

Hírdetés

Az államtitkár szerint az évente ismétlődő ellenőrzések minden bizonnyal jogkövető magatartásra késztetik majd az üzemeltetőket. A fogyasztóvédelmi jelenlét várhatóan a problémás esetek számának csökkenéséhez vezet – jegyezte meg.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy Magyarországon jelenleg négy mászóösvény üzemel, ezek egyikénél találtak kisebb súlyú, adminisztrációs hiányosságot. Biztonságot érintő hiba sem a Cuha-völgyi, sem a cseszneki, sem a sárospataki, sem a tatabányai via ferratanál nem merült fel.

A fogyasztóvédelem folytatja a családok, gyerekek biztonságát védő szünidei ellenőrzéseit – írta bejegyzésében az ITM államtitkára, hozzátéve: az eredményekről folyamatosan beszámolnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »