Sára Balázs, az SZFE intézetvezetője: Nagy szeretettel várjuk a felvidéki diákok jelentkezését!

Sára Balázs, az SZFE intézetvezetője: Nagy szeretettel várjuk a felvidéki diákok jelentkezését!

Megújult képzésekkel, régi és új szakemberekkel, valamint folyamatosan bővülő infrastruktúrával várja leendő hallgatóit a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem. Sára Balázs operatőr, az egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője azt mondja, a felvételizőket korszerű campuson köszönti majd az oktatási intézmény.

Novemberben nevezték ki Önt intézetvezetőnek, így összesen kilenc alap- illetve mesterszak képzésének koordinációja lett a feladata. Meséljen egy kicsit ezekről!

A kilenc szak tizenegy osztályt jelent, így elég sokan vagyunk. Az egyetem legnagyobb intézete a miénk, nálunk a legmagasabb a hallgatói és az oktatói létszám is. Alapképzésen filmrendező, operatőr, filmíró, vágó, hangmester, gyártásszervező, mesterképzésen filmrendező művész, filmoperatőr művész, dokumentumfilmrendező művész és látványtervező szak várja a jelentkezőket. A képzések igazi megújulása majd szeptembertől lesz szembetűnő, akkor indulnak a tavasszal felvett osztályok, ezeket részben új tanárok fogják vezetni.

Tudna említeni néhány konkrét nevet?

Gyakorlatilag mindenkivel megegyeztünk már, épp a múlt héten zárultak le az egyeztetések, de a nevek hivatalos bejelentésére még egy kicsit várni kell. Az biztos, hogy még a jelentkezési határidő előtt nyilvánosságra hozzuk a névsort, hiszen az érdeklődők ez alapján tudják mérlegelni, kívánnak-e nálunk tanulni vagy sem.

A HSC Stábiskolában több felvidéki tanítványom volt, ügyes, tehetséges srácok. Szeretettel látjuk a határon túli magyarokat. Az állami ösztöndíjas helyekre a felvidékiek is jelentkezhetnek, hiszen uniós polgárok. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy az új osztályok egy egészen más szellemiségben kezdhetik meg tanulmányaikat, mint amilyen az intézményben eddig tapasztalható volt.

Ez mit jelent?

Amellett, hogy számos régi tanár – köztük pótolhatatlan, nagy tudású szakemberek – folytatja a munkát, a jelenlegi osztályvezetők a diplomaosztásig viszik az osztályaikat. Mint említettem a modellváltás szeptembertől lesz igazán érzékelhető, egyrészt azért, mert új oktatók jönnek. Másrészt technikailag is modernizálódni fog az egyetem. Bővül az infrastruktúra, korszerű taneszközök, új technikák, kameraszettek és stúdióvilágítás állnak majd a hallgatók rendelkezésére.

Hírdetés

Egy korábbi interjújában arról beszélt, szeretné édesapja, Sára Sándor szellemiségét  meghonosítani az egyetemen.

Abban a szerencsében volt részem, hogy apám három utolsó játékfilmjének operatőre legyek. Minden egyes forgatási nap egy egyetemi kurzussal ért fel. Azt viszem majd be az iskolába, amit tőle tanultam, amit ő a fiatal kollégáknak nem adhatott át, mivel nem engedték tanítani az egyetemen. Sem a rendszerváltás előtt, sem utána. Szándékomban áll, ha úgy tetszik, a Sára-módszert bevinni az intézmény falai közé. Hiánypótlásként. Apám haláláig fájlalta, hogy nem taníthatott az SZFE-n.

Köztudomású, mennyire átalakultak a tartalomfogyasztási szokások az elmúlt években. A streamingszolgáltatók miatt rengeteg film eleve nem nagyvászonra készül, a sorozatokat ma már szinte filmes módszerekkel gyártják, temérdek tartalom készül a videómegosztókra is. Ezekhez a kihívásokhoz miként alkalmazkodik majd a képzés?

A tévéfilmek és a sorozatok ma már ugyanazt a technikát használják, mint a mozivászonra készülő alkotások. Óriási a minőségi ugrás, úgy képileg, mint látásmódban. Az a filmes technika, ami korábban rendkívül drága volt, napjainkra megfizethetővé, viszonylag könnyen elérhetővé vált. Szinte az összes televíziós sugárzás céljából forgatott film digitális, 35 mm-es kamerákkal készül. Elmosódtak a különbségek, 4K-s filmeket nézhetünk a televíziónkon.

Fájóan hiányzik egy komoly, igényes magyar történelmi film. A megújuló filmes képzés megoldást jelent majd erre is?

A Nemzeti Filmintézet Történelmi Játékfilmterv Programjában több forgatókönyv fejlesztése zajlik, ami minden bizonnyal folytatódni fog. Ez annak is köszönhető, hogy ma szerencsére egyre nagyobb az igény a magyar történelmi játékfilmekre, TV-filmekre. Fontos, hogy ne csupán a látványtervezők ismerjék a különböző korokat, ruhaviseleteket, berendezési tárgyakat, szokásokat, ezért a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet megújuló képzésein komoly hangsúlyt kap majd a történelmi filmekre való rávezetés és a rendező- illetve operatőrhallgatók tanulhatnak a látványtervezésen belül jelmeztervezést is.

Egyre több külföldi filmet, hollywood-i szuperprodukciót forgatnak Magyarországon. Ezzel az iparággal milyen a kapcsolata az SZFE-nek?

Beszéljünk az SZFE körül az elmúlt hónapokban kialakult helyzetről is. Mit üzenne azoknak, akik a történtek miatt vonakodnak beadni a jelentkezési lapjukat?

Mint már mondtam, minden oktató végigviheti az osztályát, csak azok hagytak itt minket, akik önként távoztak. Őket is barátsággal hívtuk egyeztetésre, őszintén sajnáljuk, hogy nem éltek a lehetőséggel. A mai napig van olyan oktatónk, akivel intézetvezetőként sem találkoztam, mert nem hajlandó az újonnan kinevezett vezetőség tagjaival szóba állni.

A megújuló SZFE tanári kara mindenben támogatni fogja őket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »