Sajtótájékoztatón ígérték meg a Szövetség politikusai, hogy megépül a komáromi kerülőút

Sajtótájékoztatón ígérték meg a Szövetség politikusai, hogy megépül a komáromi kerülőút

„A Szövetség az egyetlen olyan párt, amely Dél-Szlovákia és Kelet-Szlovákia ügyeit hajlandó felvállalni és meg tudja ígérni, hogy tenni fog annak érdekében, hogy városainkat mentesítse a kibírhatatlan tranzitforgalomtól” – fogalmazott Orosz Örs Nyitra megyei képviselő a mai sajtótájékoztatón.

A Monostori híd és a 63-as főút találkozásánál építettek a Szövetség párt parlamenti képviselőjelöltjei egy szimbolikus útszakaszt, amelyen hétfőn délután közösen tartottak sajtótájékoztatót a párt képviselői. Orosz Örs elmondta, a két méter széles és mintegy 10 méter hosszú aszfaltozott úttal szeretnének rámutatni a déli régiók egyik égető problémájára.

Mózes Szabolcs, a Szövetség párt alelnöke úgy fogalmazott, szimbolikus a kiválasztott helyszín.

Hírdetés

Elmondta, a Szövetség komplex programmal indul neki a választásoknak, de kiemelte két pillérét, amitől, véleménye szerint egyedi és teljesen autentikus ez a program a szlovák pártokéhoz viszonyítva. Az egyik a déli és keleti régiók fejlesztése, a másik pedig magyar ügyeink, illetve a velünk élő összes többi kisebbség ügye, amelyeket képviselni akarunk és fogunk. Kiemelte, a Szövetség az egyetlen olyan párt, amely garancia arra, hogy megépül a komáromi kerülőút. Ehhez viszont az kell, hogy szeptember 30-án elegen legyünk a választásokon és a Szövetség elérje parlamenti küszöböt ” – mondta.

Csenger Tibor, a Szövetség Nyitra megyei alelnöke emlékeztetett, több mint 3 éve épült meg és adták át a forgalomnak az új dunai hidat Komáromnál. Az elmúlt három évben hétszeresére növekedett a teherforgalom a 63-as főúton. A hídról a forgalom Nagymegyer vagy Komárom felé halad. Ha Komárom városát választják, akkor Nyitra felé haladva előbb Ógyalla, majd Érsekújvár városát érik el a 64-es főúton. Ennél rosszabb forgatókönyv, ha Komárom előtt letérnek a kamionok Gúta, majd Vágsellye irányába, mivel arra már csak másodosztályú utak vezetnek, amelyek nem alkalmasak ennek a teherforgalomnak a lebonyolítására. Nagymegyer felé pedig Galánta irányába haladva szintén másodosztályú utak vezetnek, amelyek nem bírják ezt a terhelést. Az alispán emlékeztetett, törvényesen nem lehet kitiltani a kamionokat ezekről az utakról, viszont egyértelmű, hogy tönkreteszik a megye által épp az elmúlt időszakban felújított utakat. „Nyitra megyében közel 600 kilométernyi utat újítottunk fel, ebből 310 kilométer másodosztályú út volt, gyakorlatilag az összeset felújítottuk. Nyitra megye déli részében mindössze 16 kilométernyi tranzitút van Ipolyságtól Zólyomig, amely kifejezetten arra szolgál, hogy a teherforgalmat felvegye” – mutatott rá, hozzátéve, ezzel a problémával még egyetlen szlovák párt sem foglalkozott.

Andruskó Imre Nyitra megyei képviselő szerint az egész országban elhanyagoltak az állami kezelés alatt álló autópályák és az első osztályú utak. „Míg Észak-Szlovákiában 800 kilométernyi autópálya-szakasz épült, addig Dél-Szlovákiában az elmúlt évtizedekben csak 100 kilométernyi” – mutatott rá. Megjegyezte, a megyei fenntartású utakról kellően gondoskodik Nyitra megye még a déli részen is, ez pedig a Szövetség erős frakciójának köszönhető. „Ezen is jól látszik, ha a Szövetség tagjai kormánytényezők, akkor mindent megtesznek azért, hogy az általuk képviselt régiók is fejlődjenek” – fogalmazott, kérve, szeptember 30-án minél többen járuljanak az urnákhoz és válasszák a Szövetséget.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »