Sajtóértesülések: 7 éves közös kormányzásról egyeztet a PNL és a PSD

Sajtóértesülések: 7 éves közös kormányzásról egyeztet a PNL és a PSD

Mérvadó román lapok szerint a két legnagyobb politikai alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőinek csütörtök esti ülésén felmerült az a javaslat, hogy olyan megállapodást kössenek, mely nemcsak a választásokig hátra leve 3 évre, de az azt követő ciklusra is kitartana, azaz összesen 7 évre szólna.

Az állítólag a PSD-től származó ötlet szerint közösen alakítanának kormányt, a kormányfőt pedig rotációban adnák. Az is felmerült, hogy az első miniszterelnök a sorban egy kvázi független legyen, pl. Nicolae Ciucă. A rotáció egyébként azt jelentené, hogy felváltva adná a kormányfőt a két párt. Arról is szó esett a hírek szerint, hogy az az alakulat mely az épp funkcióban levő minisztert adja, lemond a másik javára a kormányfőhelyettesi és a pénzügyminiszteri posztról.

Hírdetés

Amennyiben kiegyeznek ebben a megoldásban, természetesen a PSD eláll a Klaus Johannis elnök felfüggesztésére irányuló indítvány támogatásától.

Hogy az RMDSZ-nek lesz-e helye ebben a koalícióban, egyelőre kérdéses. Jelenleg úgy néz ki, hogy igen, viszont a miniszteri posztok elosztása körül várhatóan komoly feszültségek alakulnak majd ki. (g4media.ro, digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: Balról: Florin Cîțu, a PNL elnöke és Marcel Ciolacu, a PSD elnöke


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »