Sajó-ügy: Megbírságolt aktivisták, fellebbezés és az "egycentes" bírság

Sajó-ügy: Megbírságolt aktivisták, fellebbezés és az "egycentes" bírság

Tiltakozásuk jeléül nyilvános gyűjtést kezdeményez a Szövetség néhány képviselője a Sajó szennyezésének ügyében. Egycentes érmékben fizetnék meg azokra az aktivistákra kirótt bírságot, akik tavaly szimbolikusan eltorlaszolták az alsósajói bánya egyik táróját, így hívva fel a figyelmet a hatóságok hónapok óta tartó tétlenségére.

A Szövetség párt képviselői sajtótájékoztatót tartottak Pelsőcön, a Sajó hídján azzal kapcsolatban, hogy a folyó vize már több mint tizenhárom hónapja szennyezett, az illetékesek pedig nem találnak kielégítő megoldást a problémára. Az ügy ellen a hangjukat felemelő aktivistákat már megbüntették, a felelősöket még nem. A sajtótájékoztatón a Szövetség képviseletében Orosz Örs, Cziprusz Zoltán, Nagy György és Pavol Burdiga, illetve Pelsőc község képviseletében Rudinská Edina alpolgármester vett részt. Mint elhangzott, a Sajó ügyének nincs gazdája, a minisztériumok és a tárcavezetők csak egymásra mutogattak, kinek is kellene lépnie. Igaz, mostanra a Sajó már nem vörös, de a mederben még mindig rengeteg veszélyes nehézfém találtható, a bányánál szűrőberendezést kellene telepíteni, a medret pedig megtisztítani a veszélyes üledéktől. Ez ügyben viszont nem történik semmi.

Orosz Örs elmondta, a sajtótájékoztató aktualitását elsősorban az adja, hogy a múlt hét folyamán kézbesítették a bányahivatal döntését, miszerint Varga Tibor és Ján Korpa aktivistatársaival együtt megbírságolják őket azért, mert tavaly április végén – az illetékesek négy hónapig tartó teljes tétlenségét követően – szimbolikusan, negyedóra erejéig homokzsákokkal torlaszolták el az alsósajói Mária-táró bejáratát. „Persze tisztában voltunk vele, hogy a szennyezést 10 homokzsákkal nem lehet megállítani, de szerettük volna ezzel az ország és a régió figyelmét felhívni arra, mi is történik és hogy az állam nem tesz ez ellen semmit” – idézte fel.

Varga Tibor és Ján Korpa él a fellebbezés lehetőségével. „Nagyon örülök és hálás vagyok érte, hogy ebben a harcban ők kitartanak és a Sajó ügyét teljes erőbedobással képviselik. Jómagam úgy döntöttem, a százeurós büntetést egycentesekben fizetem meg, tízezer darab egycentesben” – mondta Orosz hozzátéve, tehát egyszerre fognak fellebbezni, illetve kifizetni a bírságot.

„Mi, a Szövetség csapatával tiltakozásunk jeléül nyilvános gyűjtésbe kezdünk, megpróbálunk összegyűjteni tízezer darab egycentest a következő három hétben, utána pedig ezt a több mint 20 kilogrammnyi érmét személyesen fogjuk leadni a bányahivatal országos központjában, Besztercebányán. Hiszek benne, hogy úgy, ahogy tavaly néhány nap alatt összegyűjtöttük a 10 ezer aláírást, ezzel a szimbolikus gesztussal tudjuk jelezni a bányahivatal, a régió és az egész ország felé, hogy ebben Gömör társadalma, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül egységes, mindannyian kiállunk a Sajó ügye érdekében” – mondta Orosz Örs.

Azokat, akik bekapcsolódnának a kezdeményezésbe, arra kérik, az egycenteseket juttassák el a Szövetség bármely regionális irodájába, amely minden járási székhelyen megtalálható, esetleg a Sine Metu egyesület gombaszögi vagy komáromi székhelyére.

Hírdetés

Cziprusz Zoltán kiemelte, ez az ügy túlmutat Kassa és Besztercebánya megye határain. „Ez egy közös ügy, amit meg kell oldani. Ebben Gömör maximálisan egységes” – mondta. Hozzátette, a válságstábról kiszivárgott információk szerint már akkora a vízben az arzéntartalom, hogy a halak fogyasztását be akarják tiltani a befolyástól Tornaljáig.

A szennyezés aggasztó, a tétlenség pedig elfogadhatatlan. Ezért közösen fogunk harcolni. Bízunk benne, hogy a természeti katasztrófa mértéke ellenére előbb-utóbb visszaáll a rend a folyóban”

– mondta.

Pavol Burdiga rámutatott, már több mint egy éve környezeti katasztrófa zajlik, az illetékesek pedig nem cselekednek. „Az egy év alatt, ha megnézzük a folyót, nem változott semmi, legfeljebb a színe. Ugyanott vagyunk, ahol voltunk, és emiatt nagyon szomorú vagyok” – fogalmazott.

Nagy György leszögezte, képviselőtársaival továbbra is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy mihamarább kielégítő megoldás születhessen. „Bízok abban, hogy az illetékesek végre felébrednek és segítenek ennek az ügynek a megoldásában” – mondta.

Emlékeztetőül, egy évvel ezelőtt így nézett ki a Sajó.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »