Saját holdudvara lő az MSZP-re?

Saját holdudvara lő az MSZP-re?

Saját balliberális értelmiségük állhat amögött, hogy az elmúlt időszakban sorra jelennek meg az MSZP-t támadó újságcikkek – legalábbis erről beszéltek lapunknak szocialista forrásaink. Nem tartják kizártnak, hogy „valami újnak” akarnak helyet csinálni. Legutóbb az Index.hu írt arról, hogy a Fideszben választókerületekre lebontva vizsgálják, hol hogyan kell segíteni a baloldali jelöltnek. A jelenlegi és a korábbi kormánypártok közötti együttműködés felvetése egyébként nem új keletű dolog.

A kormánypártban rájöttek, a 2018-as választási győzelemhez szükség van arra, hogy minden választókerületben megmaradjon egy közepesen erős baloldali jelölt, nem az MSZP lerombolásán dolgozik a Fidesz – erről írt tegnap az Index.hu. A magyarázat szerint ugyanis ezzel akadályoznák meg, hogy csak egyetlen esélyes ellenzéki maradjon a fideszessel szemben a porondon. Konkrétumok említése nélkül azt fejtette ki a cikk, hogy a két pártból szinte mindenki ismer egy-egy történetet személyes összefonódásokról, alkukról fideszes és MSZP-s politikusok között. Ez lehet csak információcsere, de – mint a cikkben olvasható – „adott esetben pénzzel is lehet segíteni a baloldali jelöltet, ha az országos központ lemondana a választókerületről”.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Magyar Nemzettel ennek kapcsán azt közölte, az elmúlt napokban nagyon összehangolt támadás indult a szocialista párt ellen, ez pedig a Fidesz érdeke. Szocialista forrásaink ugyanakkor egy másik változatot is emlegettek, többek szerint ugyanis éppen a balliberális értelmiség az, amely a támadások mögött állhat. Erre példaként említették, hogy éppen a 168 Órában jelent meg egy olyan interjú, amelyben Szentpéteri Nagy Richard, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa és egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója beszélt arról, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének elengedhetetlen része lett a szocialista párt. Informátoraink szerint azonban nemcsak az MSZP-re, de például a Demokratikus Koalícióra is „lőnek”, ennek kapcsán Kerék-Bárczy Szabolcs viharos távozását idézték fel. Azt egyelőre nem tudták megmondani, vajon mi lehet mindennek a célja, de voltak, akik felvetették, esetleg „valami újnak akarnak helyet csinálni”.

Hírdetés

Az egyébként nem új keletű felvetés, hogy a korábbi és a jelenlegi kormánypártok között vannak kapcsolatok helyi szinten. Régóta pletykálnak például arról, hogy Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere és a közeli Hódmezővásárhelyet éveken keresztül irányító Lázár János valamilyen szinten együttműködhetett. Sokkal szembetűnőbb azonban, hogy Dobolyi Alexandra egykori szocialista európai parlamenti képviselőből Szijjártó Péter minisztersége alatt várhatóan moldovai nagykövet lesz.

 

Leköszön. Lemond az MSZP XI. kerületi elnöki posztjáról Molnár Gyula – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint a kerületi szocialista szervezet vezetését Keller Zsolt fogja átvenni. Molnár Gyula emellett az újbudai önkormányzati képviselői mandátumától is megválik. A pártelnök azután adja fel kerületi tisztségeit, hogy június 25-én megválasztották az MSZP országos elnökének, miután legyőzte az addig a posztot betöltő Tóbiás Józsefet. (K. M.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »