Sadiq Khan: Szavak sincsenek London dühére

Szavak sincsenek arra, milyen fájdalmat és haragot érez most városunk a Londont érő terrortámadás miatt. Dühös vagyok és döbbent, a merénylők pedig gyávák, akik ártatlanokat céloztak meg, de soha nem engedjük győzni őket – üzent Sadik Khan főpolgármester a szombati merényletsorozat után.

Kahn ugyanakkor nyugalomra intette a lakosságot, és azt is hozzátette, hogy nem változtatnak a terrorkészültség jelenlegi biztonsági fokozatán sem.

 Az M5 már korábban jelezte, hogy 500 terroristagyanús egységet tartanak nyilván országszerte, és ezek egyike hamarosan aktivizálódhat – brit terrorelhárításon ugyanakkor már egyre érezhetőbb a társadalmi és politikai nyomás, hiszen az utóbbi hónapokban három véres merénylet is történt az Egyesült Királyságban, amit nem tudtak megelőzni vagy megakadályozni. A mind több területét elvesztő Iszlám Állam terrorszervezet arra szólította fel híveit, hogy az összes lehetséges eszközzel – késsel, autóval vagy akár puszta kézzel  is – kövessenek el merényleteket a nyugat-európai országok polgárai ellen.

Hírdetés

A terrortámadás miatt a brit pártok felfüggesztik a jövő csütörtöki előrehozott választás országos kampányát, a helyi szintű kampányok ugyanakkor folytatódnak -értesült vasárnap reggel az ITV.

A szombat este történt merényletsorozatban hat civil vesztette életét: egy fehér bérfurgon több embert elgázolt a London hídon, majd a raktérből kiugró késes támadók újabb áldozatokat késeltek halálra a híd és a  Borough Market környékén. A helyszínre riasztott rendőrök nyolc percen belül agyonlőtték a három támadót is – az éjszakai vérengzésnek a jelenlegi adatok szerint 48 sérültje van, közöttük két francia állampolgár is.

Magyar sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés – közölte vasárnap reggel Szijjártó Péter külügyminiszter, aki határozottan elítélte és keresztény kultúra-ellenesnek nevezte a lonfoni támadást. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »