Rudolf Schuster: Szlovákiának ki kellett érdemelnie a NATO-ba való belépést

Rudolf Schuster: Szlovákiának ki kellett érdemelnie a NATO-ba való belépést

Szlovákiának ki kellett érdemelnie az Észak-atlanti Szerződés Szövetségébe (NATO) való belépést, és javítania kellett a renoméján. Szlovákia NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából Rudolf Schuster akkori szlovák köztársasági elnök a TASR-nek azt mondta, hogy e védelmi szervezethez való csatlakozás nélkül Szlovákia nem is lehetett volna tagja az Európai Uniónak sem.

Abban az időben, amikor átvettem az elnökséget, elszigeteltek voltunk, senki sem jött ide külföldről – sem miniszterek, sem elnökök, sem „felkent fejek”, azaz királyi látogatások. Először is ki kellett javítanunk az összes korábbi hibát”

– mondta.

Elmondta, hogy ezért utazott gyakrabban külföldre, és külföldi delegációkat is meghívott.

Elmagyaráztuk, hogy komolyan érdeklődünk a NATO-csatlakozás iránt, és hogy minden feltételt teljesítünk. Ezt a hátteret fel kellett építeni”

– mondta Schuster, hozzátéve, hogy a szövetség tagországait igyekeztek meggyőzni arról, hogy Szlovákia más, mint amilyennek ők gondolták.

Hírdetés

Nagyon fontosnak tartotta a kapcsolatfelvételt. A V4-eken belül nagy támogatást érzett. Már személyes barátságban volt az akkori cseh elnökkel, Václav Havellel, Göncz Árpád magyar államfővel és Aleksander Kwasniewski lengyel elnökkel.

Ezek akkoriban nagy személyiségek voltak, akiknek volt mondanivalójuk, mert ők már a NATO-ban voltak, mi pedig éppen az akkori miniszterelnök, Vladimir Mečiar vezetésével folytatott nemzetközi és belpolitikai politikánk miatt maradtunk kívül”

– mondta.

A volt köztársasági elnök szerint Szlovákia nem is lenne tagja az Európai Uniónak, ha nem csatlakozott volna a NATO-hoz.

Minden posztkommunista országnak volt egy feltétele – megtanulni a demokráciát. Legalábbis nekünk így magyarázták. Előbb a NATO-hoz, majd az EU-hoz kell csatlakozni”

– mondta, hozzátéve, hogy szerencséje volt mindkettőnél jelen lenni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »