Rövidfilm készült a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomról

Rövidfilm készült a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomról

A Győr-Moson-Sopron megyei településen a búcsújárás hagyománya több száz évre tekint vissza, idén is sokakat vonzott a Sarlós Boldogasszony-templomba, melyről tízperces imázsfilmet készített a Filmever Stúdió, Bárány Krisztián rendezésében, a Kópházi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megbízásából és a horvátországi Központi Államigazgatási Hivatal támogatásával.

A rövidfilm a búcsújáró templom felszentelésének 250. évfordulójára készült. A jeles alkalomra, 2022. július 2-án magyar, horvát és német ajkú zarándokok indultak útnak Kópházára, hogy együtt imádkozzanak hazánk egyik loretói Fekete Madonna-kegyképe előtt.

A mozgóképes alkotásból, mely magyar és horvát nyelven is megtekinthető, megtudhatjuk, hogy a helyiek számára miért fontos Szűz Mária.

A filmben Németh Antal kanonok, valamint Mogyorósi Márk Ányos bencés szerzetes vall a kegyhelyhez való személyes kötődéséről; megismerhető a zarándokok motivációja, akik ugyan több nemzet képviselői, de egységbe kovácsolja őket a kegykép misztériuma.

– vallja a kópházi születésű Mogyorósi Márk OSB.

Hírdetés

Bárány Krisztián, az imázsfilm szerkesztő-rendezője elmondta, az alkotók elsődleges célja az volt, hogy feldolgozzák és bemutassák, mit ad a helybéliek számára a Fekete Madonna legendája. Történeteik jól példázzák, hogy a 21. század felgyorsult világában miként is tarthat egy közösség életben egy több száz éves hagyományt.

A szépen fényképezett alkotás Holovitz Edgár és Verőcei Gábor operatőrök munkáját dicséri.

Forrás és fotó: Filmever Stúdió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »