Róth Imre: Egy felvidéki, aki megálmodta New York felhőkarcolóit

Róth Imre: Egy felvidéki, aki megálmodta New York felhőkarcolóit

Emery Roth, vagyis Roth Imre Gálszécsről indult el mesebeli útjára, a nyolcgyermekes zsidó család sarja tizenhárom évesen már Chicagóban keresi a boldogulását, 14 évvel később megnyitja saját építész irodáját, hogy öt évvel később megtervezze a tízemeletes Hotel  Belleclaire épületét. A Central Parkból széttekintve szinte csak az ő ikonikus épületeivel találkozunk. 150 éve az Osztrák-Magyar Monarchia egyik akkor is poros felvidéki kisvárosában született Róth Imre, a „felhőkarcoló-király”.

Gálszécs az 1800-as évek második felében is poros kisváros volt, Zemplén vármegyéhez tartozott, s lakóinak többsége szlovák nyelvű izraelita volt. 1880-ban  3 134 lakosából 1 725 szlovák, 771 német és 503 magyar anyanyelvű; ebből 1 108 római katolikus, 1 015 izraelita, 843 görög katolikus, 118 református és 50 evangélikus vallású volt. A már hozzá csatolt Kohány 880 lakosából 803 szlovák és 48 magyar anyanyelvű volt. Itt született annak idején Fáy András író, politikus és nemzetgazda, a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja. Mikszáth Kálmán  írta róla: „Ha nem Széchenyit illetné »a legnagyobb magyar« jelző, akkor ez Fáy Andrásnak járna ki, és ha nem Deák Ferenc volna a »haza bölcse«, akkor Fáy Andrást illetné ez a cím; így azonban csupán »a nemzet mindenese«”. A település az egyik helyszíne Ján Hvozdík  (Juhász János) Pókhálóban c. szatirikus regényének is, amely az 1918-as államváltás után játszódik.

A Kassától 37 kilométerre található településnek ma mintegy 8 500 lakosa van, ebből 1 300 romát és 19 magyart mutatott ki a 2011-es népszámlálás.

Az utóbbi évtizedekben férfi kézilabdacsapata révén hallatott a város magáról, amely kétszer is szlovák bajnok lett, de a klub 2013-ban megszűnt. Gálszécsen született a pozsonyi Nemzeti Színház neves színésznője, Ingrid Timková is. A város az Osztrák-Magyar Monarchia fellendülése idején sem tartozott a hatalmas birodalom szeretett települései közé, s bár a a nyolcgyerekes Róth családnak a családfő kocsmája révén volt mit a tejbe aprítania, annak váratlan halála után gyorsan elszegényedtek. Imre mindössze 13 éves akkor, s az édesanya úgy dönt, egy Chicagóban megtelepült ismerős társaságában a fiút ottani rokonokhoz küldik.

Hírdetés

Ma már nem tudni, tényleg elveszítette-e a rokon címét a 13 éves fiú, ahogy a családi hagyomány tartotta, vagy a kísérő szabadult meg tőle, de a fiú gyorsan feltalálta magát. Dolgozni kezdett, s eljutott egy építész irodába inasnak, ahol a tulajdonos felfedezte a fiú kreatív képességeit. 1893-ban már a Cicagói Világkiállításra készülő Burnham & Root iroda alkalmazza műszaki rajzolónak. Daniel H. Burnham és John W. Root a város legkiválóbb építészei közé tartoztak. Itt találkozik az amerikai építészet dékánjával, a New York-i Richard Morris Hunttal, aki saját irodájába csábítja. S Róth Imre akkor még nem is sejti, hogy élete legjobb döntését hozta meg. Hunt két évvel később meghal, ő csatlakozik Ogden Codman Jr. belsőépítész cégéhez, majd 1898-ban létrehozza saját cégét, amelynek cégtábláján már az Emery Roth nevet használja. Meg is nősül, feleségül veszi Ella Grossmannt, aki majd négy gyerekkel (Julian, Richard, Elizabeth és Kathrin) ajándékozza meg, akik közül a fiúk viszik tovább apjuk halála után az akkorra már világhírű irodát.

Persze, a világhírért meg kellett küzdeni, a cégalapítás után kisebb munkákkal, megrendelésekkel kezdte, s főleg a helyi, szép számú magyar közösségnek dolgozott.

József Attilától is tudjuk, „kivándorolt Amerikába másfél millió emberünk”. Először a Cafe Boulevard nevű magyar étterem átépítését végezte el, az Upper East Side-on pedig az Első Magyar Református Templomát tervezi meg. Első híres munkája az 1903-as évhez kötődik, amikor Art Nouveau stílusában megtervezte a tízemeletes Hotel Belleclaire épületét. Egy anekdota szerint az  1906-ban az USA-ba látogató Maxim Gorkij is szeretett volna szobát lefoglalni, de mivel kiderült, hogy a felesége papíron nem is a felesége, elutasították a szobafoglalási kérelmét.  54 éves már, amikor 1925-ben elkészül a Ritz Hotel Tower, amelynek szobáiért a harmincas-negyvenes években a városba látogató sztárok versengenek. Öt év múlva elkészül a San Remo ház, New York első ikertornyos épülete, amely ma is meghatározza a Central Park nyugati oldalának a látképét. De az ő tervei alapján készült az East Side-n, a Rivington Streeten a mór hangulatú Adath Jeshurun of Jassy zsinagóga, ahogy a St. George Hotel, amelyet a szintén magyar Pogány Willyvel tervezett. Ő tervezte az  Oliver Cromwell-házat, a 72. utcában, ahogy a Central parkot övező  The Beresford, a The Ardsley és a The Normandy apartmanházakat is.

Róth Imre, aki 1948-ban, 77 éves korában bekövetkezett haláláig haláláig büszkén vállalta a magyarságát, fiaira, Julianre és Richardra ruházta át a céget (Emery Roth & Sons), amely 1996-ig működött. A cég nevéhez fűződik a MetLife Building, a General Motors Building, a Citigroup Center, a Look Building, a Colgate-Palmolive Building, a Pan Am Building, a Sperry Rand Building, a Merchandise Mart, de a húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én terroristák által lerombolt World Trade Center tornyainak megtervezése is. Ez utóbbit Minoru Yamasakival közösen tervezték. Helyén ma az 541 méter magas One World Trade Center áll, amelyet 2013-ban adtak át.

A két fiú által irányított cég elsősorban irodaházakat tervezett, s nyolcvanas években több mint 300 alkalmazottjuk volt, s a céget az első tíz közé sorolták New York építészeti irodáinak üzleti versenyében. Ezekben az években több fiatal magyar építésszel is együtt dolgoztak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »