Rosszabb évtől tartanak

Rosszabb évtől tartanak

A romániaiak több mint fele (51 százaléka) szerint a 2023-as év rosszabb lesz a tavalyinál, 24 százalék ugyanolyan, 24 százalék pedig jobb esztendőre számít, miközben százból alig húszan mondják, hogy mindenük megvan, ami szükséges.

Az IRES által december 7–12. között végzett felmérés szerint a válaszadók közel fele (48 százalék) az életszínvonala csökkenésére számít 2023-ban, 26 százalék úgy véli, hogy nem fog változni az, 24 százalék szerint pedig javulni fog; 2 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

A közvélemény-kutatás szerint a romániai lakosok 45 százaléka állítja, hogy pénzügyileg általában elboldogul, és 18 százalékuk szerint mindenük megvan, amire csak szükségük van. A megkérdezettek 19 százaléka mondta azt, hogy néha vannak anyagi nehézségei, 18 pedig azt állította, hogy még a legszükségesebbekre sincs elég pénze; 2 százalékuk nem tudta vagy nem akart válaszolni.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 7 százaléka nagyon elégedett az életkörülményeivel, 34 meglehetősen elégedett, 39 nem nagyon elégedett, 19 egyáltalán nem elégedett, 1 százaléka pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

 

Hírdetés

Meghúzták a nadrágszíjat

2022-ben a megkérdezettek 35 százaléka az árak növekedésétől, 18 a betegségektől, 15 a közelben dúló háborútól, 10 a munkanélküliségtől félt. A politikai válság miatt csak 5, a jövedelemcsökkenés miatt 4, a munkahelyi bizonytalanság vagy kilátástalanság miatt 3 százalék aggódott.

A válaszadók 70 százaléka állította, hogy 2022-ben csökkentette a háztartás alapvető fontosságú, de nem élelmiszerjellegű cikkeire fordított kiadásait, 64 százalékuk lemondott bizonyos, korábban használt élelmiszermárkák vásárlásáról, mert azok megdrágultak, 57 százalékuk pénzhiány miatt bizonyos élelmiszereket többé egyáltalán nem vásárol.

A megkérdezettek negyede legalább egyszer elhalasztotta egy közüzemi számla kifizetését, s százból hatan állították: megtörtént, hogy éheztek.

A válaszadók 46 százaléka tudott pénzt megtakarítani 2022-ben; 33 százalékuk viszont családtagoktól, 24 százalékuk barátoktól vagy ismerősöktől, 14 százalékuk pedig banktól kért kölcsön. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »