Rossz idők járnak a részeg tengerészekre

Rossz idők járnak a részeg tengerészekre

Több botrányos esetet követően az amerikai fegyveres erők megelégelték a részegeskedő katonák kihágásait a stratégiailag fontos Okinaván.

Nem járnak jó idők a Japánban állomásozó amerikai csapatokra, éppen akkor, amikor Washington szorosabbra fűzné Kína-ellenes koalícióját a távol-keleti térségben. A szigetországhoz tartozó Okinava szigetén ugyanis, ahol különösen fontos amerikai bázisok helyezkednek el – itt található a japánbeli amerikai kontingens fele, mintegy 25 ezer fő –, egy részeg amerikai tengerész szombaton közlekedési balesetet okozott, amelyben három autó tört össze, és két ember sérült meg.

Hírdetés

Felismerve a helyzetben rejlő veszélyeket – különösen a stratégiai kommunikációs sebezhetőséget –, a hadvezetés megelőző intézkedésként elrendelte, hogy a katonák egyáltalán ne ihassanak alkoholt, illetve nagymértékben korlátozta a bázisok, illetve szállások elhagyásának lehetőségét: csak munkába járás, a gyermekek iskolába vitele és elhozatala, illetve a szükséges bevásárlások képeznek kivételt. A kijárási korlátozás addig tart, ameddig mindenki át nem esik a kérdéssel kapcsolatos tréningeken, az alkoholtilalom viszont érvényben marad egészen addig, amíg a parancsnokok nem találják úgy, hogy beosztottaik „bizonyosan megértették a felelősségteljes viselkedés jelentőségét”.

Az eset nemcsak a stratégiai környezet miatt nem kezelhető egyszerű epizódként, hanem azért sem, mert Barack Obama amerikai elnök nagy jelentőségű minapi látogatása idején egy sokkal súlyosabb ügy is borzolta a kedélyeket. A Kadena légi támaszpont egyik amerikai civil alkalmazottja meggyilkolt egy helyi nőt, ami kiváltotta az amerikaiaknak általában megfelelni kívánó legfelső japán politikai vezetés felháborodását is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »