Romló járványhelyzet a Komáromi járásban

Romló járványhelyzet a Komáromi járásban

Míg három héttel ezelőtt a Komáromi járásbeli Covid-járványhelyzet tovább enyhüléséről számolhattunk be, az új év 4. hete óta folyamatosan nő a pozitív esetszám, s már e régióban is támad az omikron vírusvariáns.

„Január 10-én a Komáromi járásban összesen 422 aktív Covid-19 esetet tartunk nyilván. Az 1-92 év közti fertőzöttek közül 227 nő, 195 pedig férfi, s 358 alkalommal PCR, 64 alkalommal pedig antigénes tesztelés során derült ki a pozitivitás. Valamennyi mintában kimutatható volt a delta vírusvariáns. Jó hír, hogy az omikron változat járásunkban még nem bukkant fel. Kórházi ellátásra jelenleg 32 páciens szorul, lélegeztetőgépre pedig 4 főt kellett kapcsolni“ – tettük közzé január első felében az örömhírt.

Sajnos, azóta az aktív Covid-19 esetszám csaknem megnégyszereződött (!), miközben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a PCR mintavétel iránt.

„Február 2-án a Komáromi járásban már 1674 aktív Covid-19 esetet regisztrálunk. Az 1-90 év közti fertőzöttek közül 860 nő, 814 pedig férfi. Kórházi ellátásra jelenleg 12 páciens szorul, lélegeztetőgépre pedig 1 személyt kellett kapcsolni. A PCR mintavételek során 1347 alkalommal, antigénes tesztelés során pedig 327 alkalommal derült ki a pozitivitás. Sőt, 14 mintában már kimutatható volt az omikron vírusvariáns“ – tájékoztatta a Ma7-et Helena Uríčková magiszter, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ – TKH) igazgató-helyettese.

Hírdetés

Hozzátette: a fertőzés terjedését továbbra is elsősorban (70 százalékban) a családi kontaktusok eredményezik.

A többi megfertőződés pedig a munkahelyeken, az egészségügyi és az újranyitott oktatási-nevelési intézményekben történt. „Továbbá 3 Komáromban és 1 más településen működő szociális intézményben is 6-19 közti pozitív esetszám derült ki az idősotthonok lakóinak és munkatársainak rendszeres tesztelése során. Mivel többnyire tünetmentes fertőzésekről beszélhetünk, a helyszíneket inkább nem nevezném meg“ – nyilatkozta a szakember.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hivatal munkatársainak az elmúlt hetekben hányszor kellett pénzbírságot kiszabniuk az aktuális járványügyi előírások megszegése miatt az áruházakban, boltokban, szolgáltatásoknál. Örvendetes, hogy egy alkalommal sem kellett, mert az érintett tulajdonosok betartják a járványügyi előírásokat.

„Az előző naptári héten, amikor jelentős mértékben megugrott a fertőzések száma, a mintavételi pontok 100 százalékos kapacitással dolgoztak, s a túlterheltség miatt előfordult, hogy egyes helyeken nem tudták aznap valamennyi érdeklődő tesztelését elvégezni“ – szögezte le a direktor-helyettes.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »