Románia: lankad a szavazókedv, feljövőben a magyarok

A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokhoz képest valamivel alacsonyabb arányú, 34,5 százalékos részvételt mértek a vasárnap zajló romániai törvényhozási megméretésen három órával urnazárás előtt. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint helyi idő szerint 18 óráig a választásra jogosult közel 19 millió polgár közül 6,2 millióan adták le szavazatukat országos szinten; a 2012-es parlamenti választások alkalmával ez az arány 36,54 százalékos volt.

Hírdetés

Továbbra is a Kárpátokon túli megyékben regisztrálták a legnagyobb szavazókedvet: Olt és Teleorman megyében a választók 39 százaléka élt szavazati jogával. A nap folyamán valamelyest nagyobb arányban mozdultak meg a magyarok lakta erdélyi megyék szavazópolgárai, közülük is kiemelkedik a székelyföldi Hargita megye, ahol az országos átlagot túlszárnyaló, 38 százalékos részvételt jegyeztek. Átlag fölött teljesít Bihar és Szilágy (37 százalék), elmarad viszont a várakozásoktól Kovászna és Maros (32), valamint különösen az észak-erdélyi Szatmár megye (30 százalék). Utóbbi helyzete azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök a választások előtt három nappal éppen Szatmárnémetiben buzdította minél nagyobb részvételre a romániai magyarokat.

Kiss Tamás szociológus szerint az országos részvétel nem sokban különbözik a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest, viszont a magyar részvétel becsléséből az látszik, hogy magasabb a 2012-es parlamenti részvételnél. A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkatársa közölte, a magyar részvétel a délután folyamán valamivel az országos átlag alatt maradt ugyan, de ez a különbség sokkal kisebb, mint amit az előző két romániai parlamenti választás során mértek. Kiss Tamás úgy véli: abban az esetben, ha a magyar közösség szavazókedve továbbra is kitart, nagy valószínűséggel arányos képviselethez jut a parlamentben. Egyébként a mostani választás sajátossága, hogy a városlakók nagyobb arányban járulnak urnák elé a vidéki lakossághoz képest.

Különböző bukaresti portálok már a nap folyamán szivárogtatni kezdték a közvélemény-kutatók által készített, a szavazóhelyiségekből távozó választók megkérdezésén alapuló exit poll eredményeket. Ezek szerint a délután folyamán meggyőző, mintegy 43-45 százalékos előnnyel vezet a román Szociáldemokrata Párt (PSD), a második a Klaus Johannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 19-22 százalék közötti támogatottsággal, míg a jelenleg parlamenten kívüli Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) a voksok 7-11 százalékát százalékát szerezheti meg. Az exit pollok alapján az RMDSZ, a Traian Basescu volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP), illetve a baloldalhoz húzó, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) az öt százalékos parlamenti küszöb körül „billeg”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »