Rockopera készül a palásti csatáról

Rockopera készül a palásti csatáról

A Lévai járásban fekvő Palást legjelentősebb történelmi eseménye kétségtelenül a falu határában zajló, több ezer áldozatot követelő 1552-es ütközet. A palásti csatáról Róm Gábriel készít rockoperát.

Mikor, milyen indíttatásból fogalmazódott meg benned, hogy egy rockoperát fogsz készíteni? Miért éppen a palásti csatát választottad a mű alapsztorijának?

Még a 2002-es palásti megemlékezéskor kért fel Blasko tanár úr, hogy zenésítsem meg Tinódi Lantos Sebestyén Ördög Mátyás veszödelme című művéből a kiválasztott versszakokat, melyek a palásti csatáról íródtak. Arra a megemlékezésre írtam meg édesapám szövege alapján, még csak egy szál gitárral a Vitézeink emlékére című dalt, amely a rockoperámban is szerepel majd. 2012-ben az akkori palásti önkormányzat felkért, hogy írjak egy rövidebb zenés művet, amelyet majd a helyi és környékbeli fiatalokkal, valamint a Csemadok-tagokkal előadunk a falunapi ünnepség keretében. Így is lett, s pár hét alatt begyakoroltuk a kiselőadást. Fantasztikus volt, ahogy összejött az aktív fiatalság.

Akkoriban már szó esett róla, hogy a 2022-es évfordulóra kellene egy komolyabb művet írni, bár akkor még magam sem gondoltam volna, hogy egyszer megszülethet a mai formájában. Valójában a művet be is fejeztem 2022 nyarán, de mivel a munka és a család mellett nem tudtam több időt rá fordítani, valamint az általam megszólított művészek életviteléhez is alkalmazkodnom kellett, már csak 2023 lehet a kiadás éve. Nem titkolt célom, hogy az olyan emberekhez is eljusson a palásti csata híre, akik sosem hallották még a település nevét sem. Mohács után a második legnagyobb csatáról beszélünk, amelyet teljesen ignorálnak a történelemkönyvek. Nem tisztem a sokszor ellentmondásos történelmi információk megítélése, de méltatlan, hogy csak pár ember próbálja fenntartani a hírét, megemlékezni az elesett katonákról, valamint Ágoston váci püspökről, aki az utolsó harcos püspökként adta életét ebben a csatában.

Mit lehet tudni a zeneszövegekről és a mű zenei betéteiről? Mindegyiket te írod?

Magát a történetet és a zenét, valamint az alap hangszerelést is én írtam. Mivel több hangszeren játszom, s zeneiskolás tapasztalataim is vannak, továbbá folk- és rockzenei pályám van, mindez megadta azt az alapot, ami kellett a teljes mű megírásához. Sosem voltam virtuóz egyik hangszeren sem, így a kiadásra szánt mű végső formáját már képzett és profi zenészekkel dolgozom ki.

Kik azok a zenészek, akik közreműködnek benne?

Hírdetés

A zenészek között ott van Tóth Tamás (Road, dobok), Szabó Péter (Remorse, Mytra, basszusgitár), Kossuth Lajos (Remorse, ritmus- és szólógitár, akusztikus gitár) és Káel Norbert zongoraművész. Az énekesek között jelen lesz Nagy Feró, Jósa Tamás, Vörös András és Bella Levente. Hamarosan több név is nyilvános lesz…

Milyen hangszerek szólalnak majd meg a műben?

A rockzenei alap hangszerek mellett fúvósok, szimfonikusok, valamint szóló hegedű, de modernebb billentyűs hangregiszterek is helyet kaptak.

A dalok felvételei már részben megtörténtek. Milyen stúdióban, hol rögzítettétek azokat?

Haladunk a felvételekkel, folynak a gyakorlások az énekesekkel. A felvételek az egyre elérhetőbb technológiának köszönhetően több helyszínen, jobbára a művészek saját otthonában készültek, ez alól a dob sem volt kivétel. Igyekszem mindenkinél jelen lenni, ezzel csökkentve a felesleges körök számát, hisz csak akkor fogadom el az anyagot, ha az nem változtatja meg a tétel hangulatát. Az általam elkészített demo felvételekhez, természetesen a zenészek hozzáadják a személyiségüket és a szakértelmüket, viszont a tételek hangulata az egyik legfontosabb információhordozó, így lesz majd kerek a történet. A vonósok, a fúvósok, illetve az éneklések döntő többségének felvételei a szolnoki Denevér hangstúdióban készülnek majd.

Mikor készül el a mű, s mit lehet tudni a premierjéről?

Nagyon remélem, hogy a majd’ harminc művésszel készülő mű tavaszra elkészül. Első körben CD- és könyvmelléklettel készülünk. Mester Csaba grafikusművész rajzainak köszönhetően a történet látható is lesz az audio élmény mellett. A színpadra vitelről éppen a napokban kezdtünk komolyabban beszélni, viszont ez olyan stádiumban van több oknál fogva, hogy többet még nem mondhatok.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »