Robbanásszerűen nő az Alzheimer-kórosok száma

Robbanásszerűen nő az Alzheimer-kórosok száma

Azért választották az időskort a Magyar Pszichiátriai Társaság szombatig tartó négynapos győri vándorgyűlése témájául, mert egyrészt legutóbb a fiatalkoriakkal foglalkoztak, másrészt az időskori betegségek gyökerei a fiatalkorra nyúlnak vissza – tudta meg az InfoRádió Molnár Károlytól, a társaság elnökétől, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mindezen betegségeknél is nagyon fontos a megelőzés.

„Az idősek aránya a népességen belül folyamatosan nő. Az öregedési folyamat kezeléséhez minden területnek hozzá kell tennie a maga erőforrásait, a szociális szférától az egészségügyig” – tette hozzá Molnár Károly.

2013-ban a WHO kinyilvánította, hogy nincs testi egészség lelki egészség nélkül, ezért a pszichiátriának jelentős szerepe van a megelőzésben, illetve az idősek kezelésében.

„Nemzetközi adatok azt mutatják,
ha a mostani folyamat így folytatódik, akkor 2050-re az Alzheimer-betegségekkel érintettek száma megháromszorozódik, ez 130-150 millió idősödő embert fog jelenteni”

Hírdetés

– fogalmazott a szakember.

Magyarországon ma a becslések szerint 200-300 ezer idősödő demens ember él. A 70 százalékuk Alzheimer-kórban szenved. A nőknél a betegség kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál, de ennek ahhoz is köze van, hogy idősebb kort érnek meg, mint a férfiak, és sajnos csak már közepesen súlyos állapotban jelentkeznek orvosi kezelésre.

„65 évesen 1 százalék az előfordulás, de 85 évesen már 50 százalékos.

A demenciás betegségek egy része viszont megelőzhető, illetve kidolgozhatók olyan terápiás programok, ahol a dementálódó betegek megfelelő életminőségben fognak tudni élni” – hívta fel a figyelmet Molnár Károly.

Hangsúlyozta azt is, hogy sokszor testi betegségekkel fordulnak a háziorvoshoz vagy a különféle szakrendelésekhez, és nem ismerik fel, hogy ezek hátterében van mondjuk egy depresszió, amit kezelni szükséges.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »