Robban a valaha volt legnagyobb amerikaifocis botrány

Robban a valaha volt legnagyobb amerikaifocis botrány

Az Egyesült Államok sportkultúrájának alappillérei az egyetemeken működő sportösztöndíjak, ám a látszólag jól működő, és nagyobbnál nagyobb tehetségeket kitermelő rendszert komoly megrázkódtatás érte. A Baylor egyetemen kirobbant nemierőszak-ügy legújabb fejleménye egy olyan frissen benyújtott kereset, amely szerint az intézmény amerikaifutballistái az elmúlt négy évben nem kevesebb mint ötvenkét szexuális erőszakot követtek el. Legalább ekkora vihart kavar, hogy nem a Baylor volt az egyetlen intézmény, ahol a fiatal sportolókat gyakorlatilag a lányokkal próbálták az egyetemre csábítani.

A texasi Baylor Egyetemen diplomázott hölgy, Elizabeth Doe elmondása szerint 2013-ban esett áldozatául egy csoportos nemi erőszaknak, melyet két akkori amerikaifocista, Tre’Von Armstead és Shamycheal Chatman követett el. Ez az eset azonban csak a jéghegy csúcsa, a részletes vizsgálatok után benyújtott kereset egészen elképesztő, ötvenkét esetet tartalmaz csak az elmúlt négy évből. A szexuális bántalmazások közül öt volt csoportos erőszak, és harmincegy, valamelyik amerikai egyetemen tanuló futballista érintett.

Szex mint jutalom

A Baylor Egyetem amerikaifoci-csapatának edzőjét, Art Brilest már tavaly kirúgták, miután kiderült, tudott a nemierőszak-sorozatról, sőt állítólag bátorította is játékosait a pályán kívüli akcióikra. Jogi eljárást viszont sem ellene, sem az érintett sportolók ellen nem indítottak idáig, ami jól mutatja az amerikai egyetemeken működő eltussolási technikák hatékonyságát. Elsősorban az intézmények hírnevének megóvása és a tehetséges középiskolás sportolók odacsábítása céljából próbálták eltüntetni az erőszakos eseteket, illetve megnehezíteni, hogy az áldozatok jogi elégtételt vehessenek.

Ami a Bayloron történt, nem egyedi eset. Decemberben például a Minnesotai Egyetem amerikaifutball-csapatának, a Minnesota Golden Gophersnek tíz játékosa került gyanúba egy csoportos nemi erőszak ügyében. A bűncselekményt egyelőre nem terelték jogi útra, sőt a játékosok akarták bojkottálni az egyik mérkőzésüket csapattársaik védelmében. Azonban az intézményben működő érdekvédelmi csoport vizsgálata után visszaléptek az ötlettől, ugyanis egy szemtanú vallomása alapján az érintett egyetemista lány többször is ellenkezett az aktus során. A csoportos közösülés könnyen átmehetett csoportos erőszakolásba, így az ügy még az erősen bürokratikus egyetemi jogi hálón sem akadhat fenn.

A szexuális bántalmazások nem új keletűek a sportágban. A Coloradói Egyetemen például több korábbi incidens is napvilágot látott az ezredforduló környékén. Az egyik egy 2001-es eset, ahol Lisa Simpsont és barátnőit egy házibuliban egy egész csapatnyi focista erőszakolta meg, de a beszámolók ellenére senkit nem vontak felelősségre a történtek miatt. A Coloradói Egyetem csapatához még egy botrány kapcsolódik, korábbról, 1999-ből. Akkoriban volt egy női rúgójátékosa a Colorado Buffaloesnak az akkor tizennyolc éves Katie Hnida, aki a Sports Illustratednek vallotta be, hogy egy csapattársa megerőszakolta a lakásában, de a játékosok bosszújától félve évekig nem beszélt az esetről.

Szorul a hurok

A kiszivárgott történetekből az látszik, hogy

Hírdetés

szinte akármeddig elmehetnek az egyetemeknek egyébként aranyat érő játékosok,

viszont az erőszaktevő sportolók előtt sötét jövő áll, ugyanis felháborodás az utóbbi időben egyre szélesebb tömegeket mozgósított a tengerentúlon. Nemrégiben foglalkoztunk egy amerikai egyetemista lány, Annie E. Clark szervezetével, mely az End Rape on Campus (szüntessük be az erőszakot a kampuszokon) nevet viseli, és nem csak a sportolók erőszakos cselekedeteinek jogi útra terelését tűzte ki célul.

Clark szerint az áldozathibáztatás jelenségét kell első lendületben megszüntetni. Fellépése óta több százan csatlakoztak hozzá az egyetemek elleni beadványok megírásában. Az egységes fellépés jelei tehát már alakulóban vannak, azonban még mindig kevés alkalommal sikerült végigvinni egy pert, és elítélni az egyetemeken erőszakoló hallgatókat.

Saját barátnőjét erőszakoltatta meg

Erre ellenpélda a Vanderbilt Egyetem korábbi amerikaifutballistájának a 2013-as ügye, melynek végén a bíróság tavaly novemberben tizenhét év letöltendő börtönfogságra ítélte Brandon Vandenburgöt. Az exsportoló öntudatlan barátnőjének megerőszakolására bujtotta fel társait, még óvszert is osztogatott nekik, majd a félórás felvételt készített a történtekről telefonjával. Az ügyészség szerint az ítélet egyfajta reménysugár lehet az egyetemeken megerőszakolt nők és homoszexuális férfiak számára.

Egy amerikai sportújságíró, Jessica Luther nemrégiben jelentette meg egyébként a jelenség kontextusát feltárni igyekvő könyvét Unsportsmanlike Conduct: College Football and the Politics of Rape címmel.

Az újságíró az edzők és az egyetemi adminisztrátorok felelősségét emeli ki, mert szerinte ők tartják fenn azt a macsókultúrát, melyben az erőszakos cselekedetek öngerjesztő folyamatként értelmezhetők az egyetemi partikon

azzal, hogy renoméjuk megtartása érdekében minimalizálják a szörnyű esetek következményeit, megnehezítve az áldozatok jogorvoslati lehetőségeit.

Luther szerint a fiatal amerikaifutballisták csak a piramis alján helyezkednek el, hiszen eleve olyan légkörbe kerülnek be, ahol a nemi erőszak nem számít evidens módon bűncselekménynek. Mint mondja, az az egyetemeken folyó szexuális erőszaknak felülről, a csapatot irányító személyek gondolkodásmódjának megváltoztatásával kell véget vetni. 

A sorra kibukó botrányok, az ezzel kapcsolatos hatalmas médiaérdeklődés, illetve az egyre erősödő érdekvédelmi szervezkedések az Egyesült Államok legnépszerűbb, ezáltal legtöbb pénzt hozó sportágát pozitív irányba mozdíthatják el hosszú távon, és a játékosok már tinédzserkorban elsajátított macsókultúráját végérvényesen megszüntethetik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »