Rimaszombati ipari park: elfogadták a szerződést

Rimaszombati ipari park: elfogadták a szerződést

Richard Sulík gazdasági miniszter és Boris Kollár házelnök jelenlétében elfogadták és aláírták az állami ipari park megépítéséről szóló szerződést kedden Rimaszombatban, a városi képviselő-testület ünnepélyes ülésén.

A Rimaszombat határában, Szabatkapuszta és Kelecsény városrész mellett megépülő állami ipari park helyszínén előbb Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, Ondrej Lunter megyei alelnök, Boris Kačáni, az MH Invest s.r.o. ügyvezető igazgatója és Branislav Bukviar, az SaS járási elnöke közösen tartott sajtótájékoztatót.

Bemutatták azt a közel 80 hektáros területet, ahol az elkövetkező két, legfeljebb három évben épülhet ki a gazdasági minisztérium által finanszírozott állami ipari park. 

Ezt követően a résztvevők átvonultak a Csillagházba, ahol Jozef Šimko polgármester nyitotta meg az ünnepi képviselő-testületi ülést. Ismertette, hogy január végén 20,49 százalék volt a munkanélküliségi mutató a Rimaszombati járásban. Rámutatott, hogy az emberek kénytelenek a munka után menni, ami azt jelenti, hogy nagy számban költöznek el a régióból az ország más területeire vagy külföldre. Ezért is értékeli nagyra a kormány döntését, mely szerint a gömöri városban épülhet fel az állami ipari parkok egyike.

Hírdetés

Boris Kollár, a parlament elnöke hangsúlyozta, hogy ha fel akarjuk emelni ezt a régiót, akkor szükséges ez a lépés. Szerinte az ipari park bármely más városba is kerülhetett volna, ahol a kormánynak saját emberei, polgármesterei vannak. Lényeges, hogy ezeket figyelmen kívül hagyva mégis ott valósul majd meg a beruházás, ahol a legnagyobb szükség van rá. 

Richard Sulík gazdasági miniszter megköszönte az elismerést, amit az ügyben kifejtett tevékenységéért kapott, de hozzátette, hogy a valódi elismerést majd akkor érdemli meg, ha tényleges beruházók is érkeztek a városba. A mai nap szerinte az első jelentős lépés volt, de sokkal fontosabb, hogy az elkövetkező időszakban minél több munkáltatót sikerüljön a régióba vonzani. 

A felszólalásokat követően a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta mind az együttműködési, mind az adásvételi szerződést a város, valamint a gazdasági tárcát képviselő MH Invest között. 

A keddi testületi ülés számos egyéb napirendi ponttal, köztük a város 2021-es költségvetési javaslatának megvitatásával folytatódik, már a parlamenti képviselők és Jozef Šimko polgármester jelenléte nélkül.

Az állami ipari park témájával a Magyar7 hetilap következő számában is foglalkozunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »