Révész Máriusz: drámaian keveset mozognak a magyarok

Révész Máriusz: drámaian keveset mozognak a magyarok

A Monspart Sarolta aktív életmód stratégiával mozgásra akarják bírni a magyar embereket – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Nagyon nagy baj van Magyarországon a lakosság sportolási hajlandóságával – mondta az InfoRádiónak Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Az Eurobarométer egy hónappal ezelőtti kutatása szerint a magyarok 59 százaléka egyáltalán nem sportol. Ha ehhez hozzászámoljuk a ritkán sportolókat, akkor ez a lakosság 74 százalékát jelenti. Ennek súlyos következményei vannak: elhízottságban, szív-és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben is rosszul állunk. „Az a feladat, hogy mindenkit megszólítsunk Magyarországon, és rávegyük az embereket, hogy mozogjanak többet” – mondta Révész Máriusz.

Az államtitkár hozzátette: Finnországban a lakosság nyolc százaléka, Svédországban 12 százaléka nem mozog soha, de még a szomszédos Szlovéniában is csak a lakosság 25 százaléka él mozgásszegény életet. Ezért döntöttek úgy, hogy itthon minden célcsoportot megszólítanak, így elkészítették a Monspart Sarolta aktív életmód stratégiát, melynek célkitűzése, hogy legalább

15 százalékkal csökkentsék négy év alatt azok arányát, akik soha nem mozognak.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Hírdetés

Révész Máriusz szerint Magyarország rosszul áll hozzá a sport kérdéséhez. Egy sportigazgatásban dolgozó svédországi magyar fiatalember elmondta, hogy Svédországban teljesen más a sportegyesületek gyakorlata, óriási szerepük van a szabadidősportban. Nincs erős versenyszemlélet, tehát például a kicsit ügyetlenebb gyerekek játszhatnak alsóbb korosztályokban, és a lelkesebb lányok beállhatnak játszani a fiúk közé.

Azt próbálják megtanítani a gyerekeknek, hogy a mozgás élményt jelent, közösségben, csapatban egy óra mozgás után jobban lehet lenni. Révész Máriusz szerint az iskolai mindennapos testnevelés bevezetése ellenére növekedett Magyarországon az elhízott és túlsúlyos gyermekek aránya. Szerinte nem az a fontos, hogy hány szekrényt ugrik át a gyerek testnevelésórán, hanem hogy a mozgást megszeresse, és természetesnek vegye.

A Monspart Sarolta aktív életmód stratégia a tervek szerint 2023 nyarára készülhet el.

Nyitókép: Facebook/ Aktív Magyarország

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »