Révész Máriusz: Átléptünk egy határt

Hogyan értékeli a Kossuth téren vasárnap történteket, a lökdösődést, a verekedéseket, illetve a bántalmazásokat, amelyek az Orbán Viktor ellen tüntetőket érték? – kérdeztük Révész Máriusz fideszes képviselőt, akit tíz éve, a 2006-os utcai zavargásokban vertek meg és szenvedett sérüléseket.
– Nem jó, hogy így alakulnak a dolgok. Egy új időszak kezdődött ezzel, átléptünk egy határt. Arra, hogy egy nemzeti ünnepen a központi rendezvényt ennyire szervezetten és tudatosan készültek megzavarni, még nem volt példa. Ezzel azonban nemcsak a szónokokat zavarták, hanem az ünnepelni vágyó embereket is, és a nemzeti ünnepet is meggyalázták. A mélypont talán a Himnusz elejének a kifütyülése volt.

– Említette, hogy ilyenre még nem volt példa. Azért tíz éve ennél komolyabb rendzavarások és utcai összecsapások is voltak.
– Tíz évvel ezelőtt az akkori ellenzéki, fideszes rendezvényt követően volt az attak, és nem a központi rendezvényen. Az is elég elkeserítő, hogy most az ellenzéki médiumok, különösen az internetes portálok szemérmetlenül és gátlástalanul reklámozták a síposztást és a központi rendezvény megzavarását. Sajnos nem látok esélyt arra, hogy ez a hőfok a választásokig mérséklődne, és mondjuk 2017. március 15-én, vagy a választás előtti utolsó október 23-án ez másképp alakulna. Ez rossz irány. Nem véletlen, hogy még a baloldali ellenzékiek egy része is a fogát szívta, és nem tudott azonosulni azzal, ami vasárnap a Kossuth téren történt.

– A híradásokban megvert és vérző fejű embereket is lehetett látni.

Hírdetés

– Nem véletlen, hogy külföldön is, nálunk is a tüntetőket és ellentüntetőket igyekeznek elkülöníteni egymástól. Itt a szervezők azonban pont azt akarták kiprovokálni, hogy ez következzen be, tudatosan a tömegbe szervezték a rendezvényt megzavarókat. Ha valaki odamegy egy kereplővel, dudával vagy síppal azon emberek közé, akik épp ünnepelni, emlékezni jöttek, és a beszédet akarják hallgatni, akkor ennek nyilvánvalóan atrocitás lesz a vége. Mindenkinek joga van véleménynyilvánításra, és erre nem került volna sor, ha a Kossuth tér egy elkülönített részén fütyültek volna. Ezt azonban nem akarták a szervezők, mert világosan látszottak volna a létszámarányok, kiderült volna, hogy minden hőbörgőre 50 ünneplő jut.

– Ön szerint történt garázdaság vasárnap a Kossuth téren?
– Ha valakit megvernek, az kimeríti a garázdaság fogalmát, de ha valaki tudatosan más embereknek az ünneplését megzavarja, az is kimeríti ezt a tényállást.

– Mi a véleménye arról, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke azért pereli a Miniszterelnökséget, mert magánszemélyként nem engedték be az állami ünnepségre?
– Nyilván Juhász Péter az egyszázalékos pártjával szeretne feltűnést kelteni magának, és minden alkalmat megragad, így a nemzeti ünnep megzavarását is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »