Rettenetesek a körülmények, mondja a búvár – nem tudják megközelíteni a hajótestet

Rettenetesek a körülmények, mondja a búvár – nem tudják megközelíteni a hajótestet

A szerda esti dunai hajóbaleset következtében elsüllyedt hajótestet az eddigi merülések során – a körülményekre tekintettel – nem lehetett megközelíteni – közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.

A fővárosban a Margit híd magasságában elsüllyedt termes személyhajó kiemelésével kapcsolatos feladatok irányításával Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, Hajdu János vezérőrnagyot bízta meg. A TEK a munkálatok koordinálására a Margitszigeten kihelyezett vezetési pontot állított fel. A TEK – mintegy hatvan mérnök, hídépítő és vízügyi szakértő, magyarországi és külföldi búvárok bevonásával – továbbra is keresi azt a biztonságos megoldást, amellyel első ütemben vagy a hajótestet, vagy a nagy valószínűséggel a hajótestbe szorult embereket a felszínre lehet emelni.

A szakemberek álláspontja szerint egyedi megoldást kell találni a kitűzött célok valamelyikének eléréséhez, a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása és a vízbeli nulla látástávolság nem teszi lehetővé egyetlen hagyományos eljárás alkalmazását sem.

A lehetőségeket elvi modellkísérletekkel és gyakorlati tesztmerülésekkel is vizsgálják – olvasható a BM közleményében.

Hírdetés

Rettenetesek a körülmények

Semmit nem lehet látni a víz alatt – mondta a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja. Kovács Gábor elsőként merült az elsüllyedt Hableányhoz. “Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között” – mondta. Kovács hozzátette, hogy megkísérelték a merülést.

“Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látástávolság van” – mondta a szakember az M1 riporterének. Hozzátette: a hajóra nem tudott átmenni a Duna erős sodrása miatt. Azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe.

A baleset helyszínéhez érkeztek külföldről – többek között Ausztriából is – mentőbúvárok, akik a nehéz körülmények miatt nem vállalták a merülést. A koreaiak nem ismerik a magyarok nehézbúvár felszerelését, de a későbbiekben megpróbálkoznak a merüléssel.

//vk.com/video_ext.php?oid=207753182&id=456239786&hash=6125a89ae0f2443b&hd=1


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »