Retteg a mainstream az EP-választások várható kimenetéletől – és okkal

Több döntés is arra utal, hogy az európai mainstream pártok sorsa kezd megpecsételődni. Az EU-ban június 6-9. között tartják az Európai Parlamenti választásokat, ami után, ha a néppárti-szocdem-liberális többség nem is dől meg, a szuverenista-konzervatív erők előretörése olyan markáns lesz, hogy több országban átírhatja a belpolitikai erőviszonyait. A liberélis mainstream vonzáskörzetében lévő pártok pánikolnak, és teljes joggal, mindazonáltal érthetetlen miért vannak meglepődve azok után, hogy öt évig módszeresen saját polgáraik kárára hoztak döntéseket.

Az Európai Parlament először elfogadta a migrációs paktumot, aztán engedve a progresszív radikálisoknak alapjogok közé emelnék az abortuszt (burkoltan a magzatra vonatkozó időkorlát eltörlését javasolva), majd egészen különösön módon a brüsszeli technokraták elkezdtek lóhalálában dolgozni a közös piac elmélyítésé. Ez utóbbi magyarul annyit tesz, hogy a kisebb tagállamok versenyképességének leépítését akarják elérni, hogy a nagyokhoz több befektető érkezzen. Erre pedig azért van szükség, mert az EP és az Európai Bizottság saját (tengerentúlról táplált) háborús pszichózisa következtében súlyos károkat okozott az európai gazdaságnak.

A sietség nem véletlen. Az Europe Elects projekciója szerint egyelőre alig pár képviselővel tolódnának el az erőviszonyok, ám a kampány még igazán fel sem pörgött. A számok azonban egyértelműen a szuverenista-konzervatív erők megerősödését jelzik, és ez önmagában is probléma. A nagy tagállamok belpolitikája ugyanis meghatározza az egész EU működését.

Tipikus példa Franciaország, ahol a legutóbbi felmérés szerint Macron liberális-centrista koalíciójára kilométereket ver a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés.

A friss számok szerint a Nemzeti Tömörülés a leadott szavazatok 32 százalékát szerezné meg, ami a 2019-es választásoktól 9 százalékponttal jobb lenne. Ugyanakkor Emmanuel Macron francia államfő koalícióját az EP-választások kapcsán mindössze 16 százalékra mérik – ez pedig hat százalékponttal alacsonyabb érték, mint a 2019-es EP-választási eredménye.

Mindennek tetetjében nagyon jön fel Éric Zemmour egykori államfőjelölt pártja, a Reconquete (REC – Visszahódítás), amely a szavazatok 6,5 százalékát gyűjtené be. Ez magyarul annyit tesz, hogy a szuverenista francia jobboldal meg fogja nyerni az EP-választásokat, és ezúttal nem minimális különbséggel, hanem hatalmas fölénnyel.

Hírdetés

France, Ipsos poll: European Parliament election RN-ID: 32% (+1) Bd’E-RE: 16% (-2) PS/PP-S&D: 13% (+1.5) EELV-G/EFA: 7% (-1.5) LFI-LEFT: 7% LR-EPP: 6.5% (-0.5) REC-ECR: 6.5% (+1.5) PCF-LEFT: 3% (-0.5) PA-LEFT: 1.5% LO-*: 1% UPR-*: 1% (+0.5) LP~NI: 1% (+0.5) EAC~G/EFA: 1%… pic.twitter.com/BNCbNklClR — Europe Elects (@EuropeElects) April 13, 2024

Olaszországban a Liga, az EP-választások előző győztese (34,3 százalékkal) mindössze 7,9 százalékon áll, de Meloni kormányfő pártja, az Olasz Testvérek 27,3 százalékkal vezeti a listát, és a jobboldali kormánypártok együtt a szavazatok 45,3 százalékát fogják kasszírozni az előrejelzések szerint.

Italy, Tecnè poll: European Parliament election FdI-ECR: 27% (+21) PD-S&D: 20% (-3) M5S-NI: 16% (-1) FI/NM-EPP: 10% (+1) LEGA-ID: 8% (-26) AVS-LEFT|G/EFA: 4% A-RE: 4% (new) L-*: 2% (new) PTD-LEFT|G/EFA: 2% (new) +/- vs. 2019 election Fieldwork: 11-12 April 2024 Sample size:… pic.twitter.com/LAehc954zO — Europe Elects (@EuropeElects) April 15, 2024

Szlovákia súlya nem fogja érdemben befolyásolni az új Európai Parlament összetételét, ennek ellenére az előrejelzések beszédesek. 2019-ben a PS nyerte meg a választásokat, a francia elnök frakcióját erősítve ezzel. Most a Smerrel holtversenyben áll az élen, miközben a szuverenistáknak együtt (Smer+Republika+HLAS) 9 mandátuma lenne, a liberális vonzáskörzetnek (PS+KDH+Slovensko) viszont csak 7.

Mindezek után a nagykép azt mutatja, hogy az EP-beli többséget adó néppárti-szocdem-liberális többség 29-58 mandátummal szerezne kevesebbet. A számukra pesszimistább forgatókönyv szerint ez még mindig 375-406 mandátumot jelent, vagyis a többség meglenne – de egyértelműen megbomlana az egységük, mert a fokozódna a versengés az egyes frakciók között, és felszínre kerülnének az áthidalhatatlan ellentétek.

Az alábbi grafikonon az Europe Elects előrejelzését láthatjuk a mandátumok alakulása szempontjából. Ez egy viszonylag mainstream pártok számára opitimista forgatókönyv.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »