Részletes béketervet ígér Volodimir Zelenszkij

Részletes béketervet ígér Volodimir Zelenszkij

Ukrajna átfogó és részletes tervet dolgoz ki még az év vége előtt az Oroszországgal vívott háború befejezésére – közölte Volodimir Zeleneszkij. Az ukrán elnök erről azután beszélt, hogy Nataša Pirc Musar szlovén elnökkel koszorút helyezett el Kijevben az elesett ukrán katonák emlékfalánál.Volodimir Zelenszkij kijelentette: Kijev nem akarja meghosszabbítani ezt a háborút és néhány hónapon belül részletes tervet fog előterjeszteni, hogy mielőbb véget érjen. Az ukrán államfő ugyanakkor figyelmeztette az Európai Unió vezetőit ígéretükre, hogy katonai felszereléseket biztosítanak Ukrajnának.

„A lehető leghamarabb igazságos békére kell jutnunk. Beszéltünk a harctéri helyzetről, különösen a harkivi régióban, ahol Oroszország nagyszabású offenzívát próbált indítani. A megszállóknak ez nem sikerült. Ukrán erőink stabilizálták a helyzetet és megállították az offenzívát, ami nehéz volt. Továbbra is így fogunk tenni, hogy megfosszuk Oroszországot attól az illúziótól, hogy ezzel a háborúval elérhet valamit.”

– mondta. Zelenszkij és Pirc Musar találkozójának középpontjában a második nemzetközi békecsúcs előkészületeinek megvitatása állt, amely a június elején Svájcban tartott kétnapos rendezvényt követi majd.

„Nagyon örülök az első svájci békekonferencián elért eredményeknek. És egyetértettünk abban, hogy nincs olyan politikus Európában, aki ne akarná a békét. Mindannyian tisztában vagyunk a kockázatokkal. de Ukrajnának kell eldöntenie, hogy mikor és milyen feltételek mellett tárgyal.”   

– mondta. A több mint 90 ország vezetői és magas rangú tisztviselői részvételével tartott svájci békekonferencián a többség egyetértett a záróközleményben megfogalmazottakkal, amelyek szerint Ukrajna területi integritását tiszteletben kell tartani a békés rendezés során.

Hírdetés

A nyilatkozat szövegével azonban nem mindenki értett egyet, és nem volt hajlandó aláírni azt. Magának a csúcstalálkozónak a hatékonyságát pedig jelentősen korlátozta, hogy Oroszországon kívül – amelyet nem hívtak meg rá – más országok is távolmaradtak, például India és Szaúd-Arábia. Jelenleg nincs hivatalos közvetlen tárgyalási mechanizmus Zelenszkij és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin között, de Ukrajna többször is kijelentette, hogy Oroszországnak ki kell vonnia minden haderejét a határain belülről, beleértve a Krím félszigetet is, amelyet 2014-ben annektált, mielőtt komoly béketárgyalások kezdődhetnek.

Zelenszkij gyakran panaszkodik a nyugati szövetségesek lassú fegyver- és lőszerellátására, miközben az orosz csapatok területi sikereket érnek el a harctéren. Pénteken Zelenszkij az X-en közzétette, hogy egy dnyiprói lakóházra mért orosz csapás négy emeletet lerombolt és három embert megsebesített.

A helyi hatóságok közölték, hogy a támadásban egy ember meghalt, kettőt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A területi kormányzó szerint a sérültek között volt egy hét hónapos gyermek is, aki füstmérgezést kapott. Zelenszkij csütörtökön felszólította az Európai Unió vezetőit, hogy váltsák be ígéretüket, miszerint katonai felszereléseket biztosítanak országának, mivel a blokk hosszú távú támogatást ígért Kijevnek. Az EU Tanácsának csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján Zelenszkij azt mondta, hogy „részletes tervet” terjeszt elő a háború hónapokon belüli befejezésére.

„Mindazoknak, akik valóban békét akarnak, együtt kell dolgozniuk egy olyan cselekvési terv kidolgozásán, amely az Oroszország által megsértett összes biztonsági szempontot kezeli” – mondta pénteken Kijevben újságíróknak az ukrán elnök.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »