Részben 3D-nyomtatással készülnek az új magyar fegyverek

Részben 3D-nyomtatással készülnek az új magyar fegyverek

Egyelőre a prototípusok tartóssági tesztelése folyik. A fegyvereket a sorozatgyártási kapacitással nem bíró Gestamen Zrt. fejleszti.

Mint azt az Infostart is megírta, új kézifegyver-családot mutattak be a hétvégén a kecskeméti repülőnapon a Magyar Honvédség vezetői, illetve a fegyveres szervezet modernizációjáért felelős döntéshozók.

A hat tagból álló fegyvercsalád teljes egészében magyar fejlesztésű, és a kivitelezés magántőkéből valósult meg, a tartóssági tesztek most kezdődnek meg a honvédség bevonásával. A távlati cél egy olyan fegyvercsalád létrehozása, amely valószínűleg a jelenleg rendszeresítés alatt álló, cseh licenc alapján elkészült Bren 2-es gépkarabélyokkal párhuzamosan szolgál majd a magyar haderőben, de ha sikeresnek bizonyulnak az eszközök, jó eséllyel külföldi piacokat is megcéloznak majd. A Gestamen Zrt. fegyvereinek jövőjéről még tartanak az egyeztetések – írja a portfolio.hu.

A lap Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal és Bozó Gáborral, a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójával beszélgetett a témában.

A fegyvercsalád része

  • egy pisztoly,
  • egy géppisztoly,
  • egy gépkarabély,
  • egy távcsöves öntöltő puska,
  • egy géppuska és
  • egy gránátvető

is.

Hírdetés

Maróth Gáspár elmondta: az új fegyvercsaládra azért van szükség a Česká Zbrojovkától megvásárolt licenc alapján gyártott fegyverek mellett, mert a cseh eredetű kézifegyverek kifejezetten szofisztikált és nagyon strapabíró eszközök, az előállításuk viszont relatíve költséges. Ezen kívül az Arzenál által kötött licencszerződés nem tartalmazza az esetleges generáció vagy típusváltás során elérhető új fejlesztéseket. A magyar katonáknak viszont előbb-utóbb szüksége lesz következő generációs fegyverekre.

Eredetileg három mérnökcsapattal folytak az egyeztetések az eszközök fejlesztéséről, közülük egyedül a Gestamen Kutatás-Fejlesztési Zrt. csapata jutott el abba a szakaszba, hogy működő prototípusokat is összeraktak. Jelenleg a prototípusok tesztje folyik.

Bozó Gábor a lapnak elmondta, a Gestamen Arms körülbelül két éve létezik.

A vállalat fegyverprototípusok készítésére szakosodott, sorozatgyártási képességük nincsen.

A most bemutatott fegyvercsaládhoz többek közt CNC-gépeket és 3D-nyomtatást is használtak, a fegyverek teljesen működőképesek.

A fegyverek mind tartalmaznak valamilyen egyedi megoldást, a pisztolyok például egy komponens cseréjével átalakíthatók kakasos (strikeres) és ütőszeges (hammeres) elsütési rendszerűvé. Ezt a megoldást még le is védette a Gestamen szakértőgárdája.

A lövéstesztet már teljesítették, most a tartóssági tesztek folynak, ezt a honvédség bevonásával végzik.

  • A kétféle elsütési mechanizmust használó pisztolynak három alváltozata létezik: egy 9×19-es Luger-lőszerre, egy .40-es S&W lőszerre és egy .45 ACP lőszerre optimalizált variánsa. A felhasznált lőszertípus alapján a tárkapacitás is változik: 17, 15 és 13 a pontos befogadóképesség. A fegyver felszerelhető hangtompítóval is. Az eszköz a kiállításon elhelyezett tábla alapján G9HSP névre hallgat.
  • A géppisztoly is ugyanazt a háromféle lőszert képes használni, mint a pisztoly és még a tárak is kompatibilisek, viszont nagyobb kapacitású tárakat is képes befogadni: elérhető például a .45-ös kaliberhez 50-es csigatár is. Értelemszerűen a pisztolynál nagyobb a géppisztoly tűzgyorsasága is, hatásos lőtávja pedig kétszer akkora (80-100 méter).
  • A gépkarabély a Magyar Honvédség által használt 5,56×45 és 7,62×39-es kaliberű lőszerek mellett az újfajta amerikai 6,8×43-as lőszert is képes befogadni, a fegyvernek háromféle alváltozata van, de elvileg a tárfészek és más alkatrészek cserélésével átjárhatóak ezek a fegyverek. Hatásos lőtávja 500-600 méter, ami kifejezetten jónak számít a gépkarabélyok piacán.
  • A cég prospektusában „auto rifleként” emlegetett fegyverről nincs sok információja a lapnak, ez az eszköz egy távcsöves öntöltő puskának/támogató lövészfegyvernek néz ki és erről árulkodik az is, hogy maximum 20-as tárkapacitással, 7,62×51-es lőszerrel üzemel. Az auto rifle kifejezést általában egyébként inkább golyószórókra szokták használni, mint az RPK, az nem világos, hogy az eszköz képes-e sorozatlövésre.
  • A G224 LMG névre hallgató könnyű géppuska/golyószóró 5,56-os NATO-lőszert használ; ez a fegyver azért is érdekes, mert a Magyar Honvédség kötelékén belül még mindig nem történt meg az idestova 30-40 éves PKM-géppuskák cseréje.
  • Fejlesztettek egy gránátvetőt is, melyet fegyverre rögzítve és önállóan is lehet használni; 40 milliméteres gránátok mellett 12-es kaliberű sörétes lőszert is képes befogadni.

Maróth Gáspár elmondta, nem tervezik a Bren 2-esek kivonást, mellettük jelenne meg az új magyar fegyvercsalád. De addig, amíg magyar katonákat felszerelhetnek vele, még évek fognak eltelni. A lap szerint a kiskunfélegyházi fegyvergyár, a sorozatgyártó kapacitással bíró HM Arzenál nyitott a Gestamennel való együttműködésre, de még nincs megállapodás a felek közt. Az egyedi fegyverekben exportlehetőség is rejlik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »