Restaurálják a szombathelyi püspöki palota dísztermének oldalfalait

Restaurálják a szombathelyi püspöki palota dísztermének oldalfalait

Újabb állomásához érkezett a püspöki palota dísztermének restaurálása – adta hírül a Szombathelyi Egyházmegye.

Szily János szombathelyi püspök – még győri segédpüspökként – ismerkedett meg a kor legnagyobb osztrák festőjével, Anton Maulbertschcsel, aki ettől kezdve minden művészeti kérdésben legfőbb tanácsadója lett szombathelyi püspöki szolgálata idején is. A szombathelyi püspöki palotában a nagy terem festői szépsége Maulbertschnek köszönhető, aki az Isteni gondviselés allegóriájával 1783 őszén ajándékozta meg a várost. A díszterem mennyezetének restaurálási munkálatai 2020 őszén fejeződtek be.

A mostani munkálatok az oldalfalakra terjednek ki, elsőként a nyugati oldalfal restaurálása történik meg, ezen a falfelületen két figurális ábrázolás található: Septimius Severust a római legionáriusok császárrá választják Kr. u. 193-ban Carnuntumban, illetve Constantius Chlorus törvénykezik a mai Szombathely területén.  A falképek „al fresco” technikával készültek.

Biztosan tudható, hogy a díszterem festéséhez két alkalommal hozzányúltak. Az 1893-as beavatkozás a mennyezet teljes déli és keleti holker oldalát érintette, megváltoztatva az eredeti koloritást és részben annak kiosztását. A következő esztétikai változtatást az 1991-es pápalátogatás előtt végezték el.

Hírdetés

A mostani restaurálás elsődleges célja visszaállítani az 1783-ban készült, Maulbertsch által elkészített díszítőfestés koncepcióját.

A szakmai munkát Tarr György és Pintér Attila restaurátorművészek végzik.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »