Rényi-Vámos piti százezreket is behajtott, és azzal poénkodott, a reptér privatizációs szerződésének a része, hogy csak ő lehet a jogi igazgató

Rényi-Vámos piti százezreket is behajtott, és azzal poénkodott, a reptér privatizációs szerződésének a része, hogy csak ő lehet a jogi igazgató

Rényi-Vámos piti százezreket is behajtott, és azzal poénkodott, a reptér privatizációs szerződésének a része, hogy csak ő lehet a jogi igazgató

2005-2006 óta működhetett az a korrupciós rendszer a Budapest Airportnál, Rényi-Vámos Krisztina jogi igazgató és Sziebert György jogi előadó építettek ki. A páros nem csak milliós kenőpénzekre hajtott, pénzéhségükre jellemző, hogy 200-300 ezer forintos piti „üzleteket” is kötöttek. Annyira magabiztosak voltak, hogy Rényi-Vámos többször azzal poénkodott, a repülőtér privatizációs szerződésének a része, hogy csak ő lehet a jogi igazgató.

                   Rényi-Vámos valamiért nagyon magabiztos volt…

Még a reptér dolgozójaként alakította ki korrupciós munkamódszerét Sziebert György, a BKV volt jogi igazgatója, ezért is nyomozott ügyében a Reptéri Rendőri Igazgatóság (RRI). Túrós András, az RRI akkori bűnügyi igazgatóhelyettese szerint Sziebertet és Rényi-Vámos Krisztinát, a Budapest Airport jogi igazgatóját hónapokig tartó nyomozás után tartóztatták le 2009 decemberében.

Hírdetés

Sziebertet december 4-én korrupciós pénz átvétele közben érték tetten – Sziebert azt állította, hogy a 12 millió forint, amit egy mélygarázsban vett át, valójában „baráti kölcsön” volt -, de a rendőrség már azt is tudta, hogy három nappal később hol és kitől vette volna át a következő vesztegetési összeget.

A rendőrséghez 2009 áprilisában érkezett az első feljelentés. „A feljelentő nem valamelyik pályázat vesztese volt, még csak közvetlenül nem is állt kapcsolatban a BA Zrt.-vel. Voltak ismerősei a repülőtéren, tőlük hallotta, hogy mi meg nem történik ott, és ezen annyira felháborodott, hogy a nevét is vállalva feljelentést tett nálunk” – nyilatkozta a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság akkori igazgatóhelyettese. A nyomozók több tanút is meghallgattak, így derültek ki az újabb és újabb bűnügyek.

A nyomozás már javában folyt, de Sziebert és Rényi-Vámos még mindig újabb és újabb korrupt ügyleteket szervezett. Rendszerint túlszámlázott, fiktív szerződéseket kötöttek 5-10 százaléknyi „visszaosztás” fejében. Ezeknél a szerződéseknél gondoskodtak róla, hogy soron kívül kifizessék a „szolgáltatókat”.

Sziebertet ugyan 12 millió forint kenőpénzzel fogták el, de Túrós szerint „a kicsit is megbecsülték”: volt, hogy csak 200, más alkalommal 300 ezer forintot kellett visszaadnia a „megbízottnak”, de azt is ugyanolyan gyorsan és határozottan behajtották Rényi-Vámosék.

A gyanú szerint Rényi-Vámos és Sziebert túlárazott és/vagy fiktív szerződéseket kötöttek ügyvédi irodákkal és más cégekkel, a túlárazott szerződések kifizetése után pedig kenőpénzt kaptak vissza. Túrós korábban azt nyilatkozta: a páros „ügyes” volt, hiszen 2005-2006 óta úgy tudták folytatni üzelmeiket, hogy az a reptér több tulajdonosának sem tűnt fel.

Ez időben történt tulajdonosváltás a reptérnél, ennek kapcsán Rényi-Vámos többször azzal viccelődött, hogy a repülőtér privatizációs szerződésében benne van, hogy csak ő lehet a jogi igazgató.

2017. május 17-én a Fővárosi Ítélőtábla Sziebert Györgyöt 7, Rényi-Vámos Krisztinát 5 év szabadságvesztésre ítélte, jogerősen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

A nevezettekkel szemben a Fővárosi Főügyészség 2015 nyarán nyújtott be újabb vádiratot, ezúttal 500 millió forintos kárt okozó csalás bűntett elkövetésével összefüggésben. Az ügyben még nem született jogerős ítélet.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »